Goed voetballen: voorbereiding, geluk en rituelen!
Goed voetballen: voorbereiding, geluk en rituelen!
- 4 minuten leestijd
En die rituelen zijn soms héél bijzonder…
Het WK is begonnen! 32 nationale teams strijden om die felbegeerde wereldtitel. Maar er kan er natuurlijk maar één de beste zijn. Dat is meestal het team met de beste spelers. Of zit de vork toch net iets anders in de steel? Want als het aan sommige voetballers ligt, vergt een mooie overwinning niet alleen veel werk en een vechtersmentaliteit. Nee, een voorbereidingsritueel is ook van belang. En die zijn er. En veel!
De een gelooft dat het strikken van de veters van de linkerschoen voor die van de rechterschoen tot een overwinning leidt, terwijl de ander nét wat verder gaat en vijftien kruisjes slaat. Waar komen deze rituelen vandaan?
Beloning
"Er moet een reden zijn om een ritueel te hebben", zegt sportpsycholoog Mark Schuls. Dat lijkt op het eerste gezicht best logisch, maar het is beslist niet vanzelfsprekend. “Atleten moeten het idee hebben dat een bepaald gedrag, uitvoering of zelfs accessoire bij heeft gedragen aan een overwinning. Wedstrijden winnen is immers heel belangrijk voor atleten. En als deze wedstrijden achter elkaar worden gewonnen, is de kans groot dat diezelfde gedraging of voorwerp vaker – of zelfs standaard – mee wordt genomen naar de wedstrijd”.
De grootste voetballers ter wereld hebben zo hun eigen rituelen
De Engelse Wayne Rooney staat bekend om zijn zeer smakelijke voorbereidingsritueel. Zo eet de aanvaller schijnbaar voor iedere wedstrijd een kom Coco Pops. Thierry Henry luisterde tijdens zijn spelerscarrière altijd naar muziek voor een wedstrijd.
Een heel opmerkelijk ritueel is die van voetbalcoach (en oud-speler) Laurent Blanc. Voor aanvang van iedere wedstrijd tijdens het WK in 1998 kuste hij het kale hoofd van Fabien Barthez, de keeper van het toenmalige Franse nationale elftal. Dat laatste heeft zeker gewerkt: Frankrijk won in dat jaar het WK.
Placebo
Helaas is het dragen van een konijnenpoot of het gorgelen met chocopasta niet altijd een succesformule. En dat is ook logisch, zegt Mark. "Dit soort voorbereidingsrituelen is natuurlijk geen garantie voor succes. Het gaat uiteindelijk om het functioneren van de atleten. Maar als ze er zelf in gaan geloven, dan is dat ook heel mooi. Dat is gewoon een zogenaamd placebo-effect."
De coach kan op dat moment ook een rol spelen. Stel dat de coach namelijk een ritueeltje in gedachte heeft. Als er vervolgens sprake is van goed vertrouwen tussen de speler en de coach, is de kans groot dat de speler hier meteen in gelooft!
Mark voegt eraan toe dat het wel belangrijk is dat atleten niet té veel in deze rituelen gaan geloven. "Als er te veel waarde wordt gehecht aan deze rituelen, dan kan dat ten koste gaan van het vertrouwen in hun eigen kunnen", zegt Mark.
Mark heeft zelf geen favoriet voorbereidingsritueel, maar misschien jij wel! Test je voetbalkennis en doe de voetbalritueeltest onderaan dit artikel.
En ben je benieuwd naar nog meer leuke rituelen van bekende voetballers, check dan deze eens:
- De Spaanse keeper Pepe Reina’s oppepper is een volgetankte auto. Dit doet hij voor iedere wedstrijd.
- De Roemeense Adrian Mutu droeg zijn onderbroeken altijd binnenstebuiten.
- Bastian Schweinsteiger uit Duitsland loopt als laatste de spelersbus uit en als eerste het veld op
- Onze eigen Johan Cruyff had er twee: de een wat pijnlijker dan de ander. Zo sloeg hij keeper Gert Bals altijd in de maag voor een wedstrijd. Daarnaast spuugde hij met alle plezier zijn kauwgom uit op de helft van de tegenstander. Opmerkelijk: Johan vergat te spugen tijdens de Europa Cup I-finale in 1969 tegen AC Milan en Ajax verloor met 4-1.
- Álvaro Negredo bewaart altijd zijn voetbalshirt nadat hij heeft gescoord. Deze draagt hij de volgende keer dan ook. Wel gewassen, natuurlijk.
Speel je zelf voetbal? Misschien betrap je jezelf wel op een van deze bekende rituelen:
- Jij en je teamleden hebben een gezamenlijke ‘jel’.
- Je blaas is zo goed als leeg, maar je gaat toch nog een keer naar het toilet voordat je het veld op gaat.
- Een appeltje voor de dorst kennen wij allemaal, maar wat dacht je van een stuk kauwgom tegen de zenuwen? Dat gebeurt vaker dan je denkt, en dat heeft meer voordelen dan je denkt.
- Een speciale handshake: van een simpele boks geven tot aan complexe handrituelen.
Bronnen: voetbalinside, neveroffside, voetbalprimeur.
Vergeet niet om hieronder de test te doen! Wat scoor jij?
(function(b,o,n,u,s){var a,t;a=b.createElement(u);a.async=1;a.src=s;t=b.getElementsByTagName(u)[0];t.parentNode.insertBefore(a,t);o[n]=o[n]||[]}) (document,window,'_qual_async','script','//npo.qualifioapp.com/kit/qualp.2.min.js'); _qual_async.push(['init', 'ws/load.cfm', 'qualifio-', false]); _qual_async.push(['createIframe', 'qualifio_insert_place_484096', 'npo.qualifioapp.com', '20', '890B2293-E188-28AA-A8D3-6386E4924D41', '100%', '1000', '', '', '', 'max-width:810px;margin:0 auto;']);