'Hack je gek en verdien een werkplek'
'Hack je gek en verdien een werkplek'
- 3 minuten leestijd
Leren hacken? Het kan op de eerste cyberschool van Nederland.
Hoe vaak hoor je wel niet dat bedrijven worden getroffen door een cyberaanval? De beveiliging van bedrijven is voor sommige cybercriminelen een lachertje. Hierdoor kunnen privacygegevens van jou en mij binnen één klik openbaar worden gemaakt.
Scholieren, schoolverlaters en gamers leren vanaf vandaag alle ins en outs over het hacken. De Rotterdamse cyberwerkplaats leert negen leerlingen samen te werken met de Rotterdamse politie, gemeente en het Havenbedrijf. Zo helpen leerlingen de bedrijven zich beter te bewapenen tegen hackers die wél slechte bedoelingen hebben.
Danique Spruit (15) is één van de negen leerlingen. "Ik ben vanaf jongs af aan heel erg bezig met techniek. Het is nieuw en het wordt steeds beter, maar daarmee ook gevaarlijker. Ik denk dat veel jongeren dat niet beseffen." Danique zit op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ze ziet de werkplaats vooral als aanvulling op haar studie. "Op school word ik genoeg uitgedaagd, maar mijn studie richt zich vooral op de basisvaardigheden. Hier op de werkplaats gaan ze echt tot het uiterste, je wordt continu uitgedaagd. Eigenlijk gaan ze verder waar school stopt."
Leren hoe je codes kan kraken op een website, dat is wat Danique wil. "Zo hoop ik te leren hoe je de zwakheden op websites kan opsporen. Je telefoon kan bijvoorbeeld makkelijk gekraakt worden, ik wil leren hoe je dat doet, maar ik wil ook leren hoe je het voorkomt."
De eerste opdracht was het kraken van een bankkluis. Ook werd er een wedstrijd gehouden om te kijken wie er het snelst een zorgrobot in elkaar kan zetten én aan de praat kan krijgen. Het motto is niet voor niets: ‘hack je gek en verdien een werkplek!’. Want werk is er genoeg.
Het opleiden is hard nodig, want er is een tekort aan (cyber)security-specialisten. Jongeren worden soms letterlijk van de straat geplukt om vervolgens opgeleid en gekoppeld te worden aan bedrijven. Hier worden ze opgeleid tot beveiligingsexpert. Nu leiden security-talenten zichzelf vaak op omdat ze het een leuk en spannend tijdverdrijf vinden, maar het kennen van de regels ontbreekt nog.
Inbreken is altijd spannend, dus ook als het gaat om computers of computernetwerken. De cyberwerkplaats leert jongeren legaal hacken. Zo krijgen ze les van ICT-jurist Arnoud Engelfriet, die de leerlingen alles leert over wat er juridisch gezien wél en niet mag. De school zorgt voor de werving, opleiding, bedrijvenselectie, mentorschap en coaching van jongeren.
Mary-Jo de Leeuw, één van de initiatiefnemers, hoopt in de toekomst de school verder uit te kunnen breiden. "Onze insteek is om jongeren de basisvaardigheden mee te geven. Zo leren de leerlingen robots programmeren, malware detecteren en een kluis te hacken. We willen graag samen gaan werken met ROC's en middelbare scholieren."
Jamano Ramdass (18) studeerde communicatiesystemen aan de Hogeschool Utrecht. Een vriend tipte hem over de cyberschool. "Ik zou graag mijn eigen bedrijf willen opzetten. Hier op de cyberwerkplaats leer ik hoe ik mijn technische vaardigheden verder kan uitbreiden. Het leuke aan dit werk is dat ik dingen mag doen, die eigenlijk niet mogen."
De leerlingen worden aan potentiële opdrachtgevers gekoppeld, waar ze een snuffelstage kunnen lopen. "De vaardigheden die ze tijdens de lessen leren, kunnen ze uiteindelijk in de praktijk toepassen", vertelt Mary-Jo. "We willen jongeren die echt enthousiast zijn, die er de schouders onderzetten en ervoor willen gaan; geen poetsen maar hacken-mentaliteit."