Het winnende allergievrije recept
- 2 minuten leestijd
Deze Thaise kokos soep (Tom kha) is niet alleen mega lekker, hij is ook nog eens lactosevrij. Woop!
Als je aan de Thaise keuken denkt dan denk je aan vele geuren en kleuren en deze soep maakt die helemaal verwachtingen waar. En hoewel het belangrijkste ingrediënt melk is, is hij toch helemaal lactosevrij. Voor de basis wordt namelijk kokosmelk gebruikt, een plantaardig product dat dus geen lactose bevat. De illusie en smaak van zuivel, maar dan net niet. Zo maak je de ideale Tom kha soep. Schrik niet van de misschien onbekende ingrediënten, je vindt ze bij de meeste toko's en je hoeft ze alleen maar in de soep te leggen. That's it.
In dit recept gebruiken wij garnalen (het is dus een Tom Kha Kung) soep, maar deze kun je gemakkelijk vervangen door kip (Tom Kha Gai) of tofu (Tom Kha Toahu).
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 200 ml kokosmelk in blik
- 200 gram gepelde (rauwe) grote garnalen.
- 200 gram champignons
- 1 grote tomaat
- 3 eetlepels vissaus
- 1 theelepel suiker
- 1 stengel citroengras
- 5 plakjes laos (ook wel galanga genoemd)
- 5 kaffir limoenblaadjes (vers of gedroogd)
- 2 kleine chilipepers
- 1/2 limoen
- Een paar takjes koriander
Aan de slag:
Stap 1: Doe de kokosmelk met dezelfde hoeveelheid water in een pan en breng aan de kook.
Stap 2: Sla ondertussen met de platte kant van je mes op het citroengras om de smaken vrij te laten komen en snijd vervolgens in stukken van ongeveer 5 centimeter. Snij de chilipepers door de helft. Voeg het citroengras, chilipepers, kaffir limoenblaadjes en laos toe aan de kokosmelk en zet het vuur lager. Laat 5 minuten staan.
Stap 3: Snijd de tomaat en champignons in grove stukken. Voeg de tomaat, champignons, garnalen, vissaus en suiker toe aan de soep. Laat 2 minuten meekoken.
Stap 4: Voeg net voor het serveren de gehakte koriander en limoensap toe en roer de soep voor de laatste keer.
Stap 5: Tijd om te serveren, eet smakelijk!