Het winnende vegan recept
- 2 minuten leestijd
Eerder deze week vroeg Milouska Meulens naar jullie beste recept om vegan te maken. Dit is de winnende inzending van Dunja uit Amsterdam
Pasta bolognese, wie kent het niet? De combinatie van pasta en gehaktsaus is eigenlijk niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Maar wat doe je als je vegan door het leven gaat? Een plantaardige versie maken natuurlijk! Er zijn op de markt tal van gehaktvervangers te vinden, maar je eigen saus from scratch maken blijft misschien toch het smakelijkst. In dit geval gebruiken we gemalen walnoten in plaats van gehakt. Qua textuur vrij vergelijkbaar met vlees en ook nog boordevol omega-3-vetten en vezels.
Leuk: je kunt deze saus natuurlijk ook gebruiken voor andere gerechten waar je een vleessaus voor nodig hebt. Wat dacht je van een vegan lasagne bijvoorbeeld?
Leuk 2: Kun je niet van pasta genieten als het niet onder een dikke laag parmezaanse kaas ligt? Daar is ook een vegan variant van: edelgistvlokken. Klinkt niet heel sexy, gedroogd gist, maar veel vegans zweren erbij als kaas-vervanger.
Eet smakelijk!
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 ui
- 125 gram walnoten
- 5 zongedroogde tomaten
- 500 ml passata (tomatensaus)
- 2 tenen knoflook
- 1 stengel bleekselderij (fijngesneden)
- 1 wortel (fijngesneden)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 4 el vegan rode wijn
- Handje basilicum
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- 200 gram spaghetti (droge pasta zonder ei)
- 1,5 liter water
Stappen:
Stap 1:
Breng het water aan de kook. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
Stap 2:
Doe de walnoten, zongedroogde tomaten, paprikapoeder, oregano en een snufje zout en peper naar smaak in een keukenmachine. Maal tot het mengsel op gehakt lijkt.
Stap 3:
Verhit wat olie in een pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Doe het walnoten mengsel hierbij en roer nog 1 minuut goed door.
Stap 4:
Voeg de passata en rode wijn toe en laat de saus minimaal 10 minuten pruttelen.
Stap 5:
Verdeel de spaghetti over
twee borden en leg er een flinke schep saus overheen. Garneer met verse
basilicum en wat grof gehakte walnoten.
Zien hoe Remy Bonjasky en Marlijn Weerdenburg dit winnende recept maken? Kijk dan aanstaande zondag om 17.00 uur naar de Live Social Cooking lop de Facebook-pagina van NPO3.