Hoe goor zijn tweedehands spullen van de kringloop? Onze microbioloog zocht het exact uit
Hoe goor zijn tweedehands spullen van de kringloop? Onze microbioloog zocht het exact uit
- 4 minuten leestijd
Microbioloog Raymond heeft de bacteriën, schimmels en parasieten die we in de kringloop vonden in het lab uitvoerig onderzocht.
De afgelopen afleveringen hebben we gezien dat gevaarlijke schimmels, bacteriën en ziektes niet met het blote oog zichtbaar zijn. In de kringloopwinkel ontdekken Max en Emma wederom dat viezigheid niet te voorspellen is. Kun je vertrouwen op de kwaliteitscheck van de kringloopwinkel? Of moet je je tweedehands spullen toch even een extra wasje geven? Microbioloog Raymond geeft antwoord op deze brandende vraag.
Emma’s hondenmand
De ATP-score van 6505 was schokkend hoog. Vooral omdat het kussen van Max veel viezer leek dan een simpele hondenmand. En ondanks dat er op de microscoop niet veel te zien was op Emma’s voorwerp, zijn er in het lab onderzoek zeker wel schimmels en bacteriën gevonden. Zo zien we de Bacillus cereus weer terug: de bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken en die we ook op Emma's schimmelananas vonden. De verschillende soorten voorwerpen waarop we deze bacterie terugvinden, bewijzen alleen maar op hoeveel manieren zo’n bacterie zich kan verspreiden. Ook was de Citrobacter-bacterie aanwezig op de hondenmand. Deze bacterie komt vaak voor in water, riolen, voedsel én de darmen van mensen en dieren. We hoeven niet voor je uit te tekenen hoe die bacterie dus op de hondenmand terecht is gekomen. Wij mensen dragen deze bacterie regelmatig bij ons, maar hij kan gevaarlijk worden zodra hij in onze bloedstroom terechtkomt. In het ergste geval veroorzaakt deze bacterie dan een hersenvliesontsteking, maar gelukkig is ons immuunsysteem prima in staat de Citrobacter te bestrijden. Tot slot is de Galactomyces-schimmel gevonden, die over het algemeen voorkomt op de buitenkant van zachte kazen en in de bodem. De vraag blijft dus of de hond een kaasje van zijn baas heeft gekregen, of dat hij gewoon grondig in de bodem heeft gegraven. De schimmel is wel in staat om een infectie te veroorzaken, die voorkomt in de longen, mond, vagina, maag, darmen en de huid.
Max’s natte kussen
Ondanks de ATP-score van 312, zijn er zeker nog wat interessante bacteriën op Max’ kussen gevonden. Zo kwam onze vriend Bacillus cereus weer opdagen. Maar er was ook een hele bijzondere bacterie aanwezig op het kussen van Max: de Pseudomonas monteilii. Dit is een bekende ziekmaker die vaak voorkomt in... ziekenhuizen? Onze microbioloog was er dus niet helemaal over uit waarom de Pseudomonas monteilii op het kussentje te vinden was. Wellicht dat dit vieze kussentje heel lang in een ziekenhuis heeft gelegen. De bacterie wordt geassocieerd met blaasinfecties, reuma, botinfectie en andere ziekten. Al met al is het maar goed dat Emma het kussentje niet hoefde te likken. Tot slot is de Lecleria adecarboxylata, die vaak wordt gevonden in dierlijke samples, op het kussentje geconstateerd. Wetenschappelijk gezien is het dus plausibel dat ook op Max’ kussentje ooit een hondje heeft geslapen.
Zijn spullen uit de kringloop goor?
Op de voorwerpen van Max en Emma zijn een aantal ziektemakers gevonden, maar het is belangrijk om te vermelden dat je hier alleen ziek van kunt worden als je immuunsysteem niet in orde is. Ons immuunsysteem kan een hoop tegenhouden, dus je hoeft niet bang te worden van de aanwezigheid van een aantal bacteriën. Beter gezegd: je kunt niet 100% steriel leven, dus probeer dat vooral niet. Een beetje bacteriën sterken daarbij je immuunsysteem ook weer aan. In de kringloop zijn in ieder geval niet genoeg bacteriën op één plek gevonden om de plek vies te noemen. Dus was je tweedehands items vooral als je dat zelf prettig vindt, maar wat de wetenschap betreft kun je het net zo goed niet doen.