Hoe jongeren de dupe werden van de coronapandemie
- 3 minuten leestijd
Sinds de corona-uitbraak in maart 2020 is de mentale gezondheid van jongeren hard achteruit gegaan. Deze groep is veel ontnomen en zag het leven lange tijd stilstaan.
Mentale gezondheid hard achteruit
Eén van de veelvoorkomende problemen waar jongeren mee in het nieuws zijn gekomen, is de enorme verslechtering van de mentale gezondheid. In het eerste halfjaar van 2021 was 15 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Dit percentage is sinds 2001, het jaar waarin het CBS begon met het bijhouden van de mentale gezondheid, niet zo hoog geweest. Jongvolwassenen waren het vaakst psychisch ongezond; het percentage jongeren dat zich somber voelde lag hoger dan ooit. Daarnaast gaven 4 op de 10 jongvolwassenen aan somberder te zijn dan voor de coronacrisis.
Langere studententijd
Door de coronacrisis is het aantal studenten met een studieachterstand vele malen hoger dan in voorgaande jaren. Nederland telt een toename van 54.000 studenten met vertraging ten opzichte van 2018. De voornaamste oorzaak is de sluiting van scholen en universiteiten. In het NOS Journaal benadrukte Kees Gillesse, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de ernst van de situatie. "Het verschilt heel erg per student, maar de achterstand bedraagt vaak 11 tot 14 studiepunten. Dat is al gauw twee maanden, afhankelijk van het vak".
Studenten wijzen erop dat het uitvallen van lessen, praktijkonderwijs en stages een grote rol spelen. Ook zeggen velen dat er thuis geen faciliteiten zijn om goed te studeren. Op de hogescholen is het probleem groter dan op de universiteiten, vermoedelijk doordat studenten op het HBO meer praktijklessen krijgen en vaker stages moeten lopen.
Geen cent te makken
Studeren in Nederland is niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral sinds het invoeren van het leenstelsel. Door dit systeem krijgen velen een studieschuld, die vaak oploopt tot in de 10 duizenden euro’s. De overheid heeft aan het begin van de crisis wel de mogelijkheid gegeven om maandelijks meer te lenen, maar dan worden de schulden dus ook hoger. Een andere vorm van compensatie is het halveren van het collegegeld. Maar ondanks deze maatregelen zitten veel studenten in de problemen.
In aan het begin van de coronacrisis steeg ook het aantal werkloze jongeren voor het eerst in vijf jaar. Momenteel daalt het weer maar ondanks deze afname, is er nog steeds een toename te zien in het aantal jongeren in de bijstand.
Grote groepen jongeren riepen 'GGD bedankt!'Jaap Donker, GGD Utrecht

#DansenmetJanssen
‘Dansen met Janssen’, riep demissionair minister Hugo de Jonge eind juni. Vele jongeren konden hun blijdschap niet bedwingen. Ze snelden voor een prik naar de vaccinatielocaties om diezelfde avond nog te kunnen swingen op de dansvloer. Maar het plezier was van korte duur. Jongeren werden na twee weken alweer met de neus op de feiten gedrukt met vertienvoudigde besmettingscijfers en een stijging van de Deltavariant.
Het kleine beetje plezier wat jongeren na een lange tijd eindelijk weer hadden, werd al snel afgenomen door nalatigheid van de overheid. Hierdoor waren velen genoodzaakt om hun feestjes en festivals uit te stellen en hun avonden te spenderen op een andere manier.
Dit is de zoveelste keer dat er nalatig wordt omgegaan met het (mentale) welzijn van jongeren en hun sociale leven weer op pauze is gezet.