Hoe zit dat nou met die opwarming?
- 3 minuten leestijd
Broeikasgassen, we all know them. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?
De klimaatcrisis: wat het betekent voor jouw toekomst
Klimaatverandering is van alle tijden, maar de laatste jaren gaat de verandering sneller en veroorzaakt het grotere problemen. Dit komt door de enorme hoeveelheid broeikasgassen die in de lucht terechtkomen en de aarde opwarmen. Dat klinkt bekend!
Deze opwarming heeft gevolgen voor de natuur, het milieu en ons dagelijks leven. Als de temperatuur op aarde blijft stijgen, zorgt dat voor nog grotere problemen bij toekomstige generaties, wij dus. Maar wat hebben die broeikasgassen daar nou helemaal mee te maken?
Broeikasgassen zijn nodig om de warmte van de zon, die we nodig hebben op aarde, vast te houden. Gelukkig maar, anders zou de wereld een vrieskist zijn. Maar aan deze broeikasgassen zit ook een keerzijde. Door menselijke uitstoot wordt dit opwarmingsproces versneld en verandert het klimaat op onze planeet. Stel je voor dat de aarde een soort gigantische deken heeft, die ons warm houdt. Nu gooien we te veel extra dekens op de aarde, en wordt het dus té warm.
Eigen uitstoot
We pompen meer broeikasgassen in de lucht dan we eruit halen. Koolstofdioxide, oftewel CO2 is het bekendste broeikasgas. Bomen halen makkelijk CO2 uit de lucht, maar helaas is er door ontbossing steeds minder ruimte voor natuur en wordt er dus minder CO2 uit de lucht gehaald. De reden van ontbossing is dat de landbouw steeds belangrijker is geworden, denk aan onze voedselvoorziening. En er is een tekort aan woningen, waardoor groen ruimte moet maken voor steen. Dit draagt dus flink bij aan het klimaatprobleem.
Daarnaast gebruiken we veel steenkool, olie en gas om dingen te laten werken, zoals auto's en elektriciteit. Deze uitstoot maakt de aarde nog warmer. Er zijn zes sectoren die de meeste broeikasgassen uitstoten, waar de mens verantwoordelijk voor is. Die zes sectoren bestaan uit: de industrie (27%), gebouwde omgeving (19,1%), elektriciteit (17,9%), mobiliteit (17.7%), landbouw (15,7%) en een overig gedeelte (2,5%).
Het klimaat helpen
De verandering moet vooral komen vanuit de politiek en het bedrijfsleven, maar zelf kunnen we ook helpen door wat vaker de trein te nemen of minder vlees te eten.
Toekomst
Dus, even kort samengevat: we moeten minder CO2 in de lucht pompen en meer bomen planten om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen. De belangrijkste spelers daarin zijn het bedrijfsleven en de politiek die de grootste verandering teweeg kunnen brengen. Maar we moeten ons als consument ook bewust worden van onze eigen uitstoot.