Huurprijzen studentenkamers blijven stijgen: “Ongezond, oneerlijk en onnodig”.
- 3 minuten leestijd
Een kamer ter grootte van Harry Potter’s bezemkast te huur voor €650 per maand: je kijkt er akelig genoeg waarschijnlijk niet eens meer gek van op.
‘Studenten besteden vaak meer dan de helft van hun inkomen aan woonlasten’, ‘Acht op de tien studenten betaalt te veel aan huur’ en ‘Utrecht en Amsterdam staan in de top vijf steden met hoogste kamerprijzen van Europa’: een aantal voorbeelden van mediakoppen de afgelopen jaren. De woonbond, een organisatie die de belangen van hurend Nederland vertegenwoordigt, maakt zich grote zorgen om deze cijfers. Marcel Trip, woordvoerder van de woonbond: “Het gevaar van het huidige woonbeleid is dat veel studenten arm gehouden worden. Deze woononzekerheid brengt veel stress met zich mee, wat ongezond, oneerlijk en onnodig is.”
Oorzaak stijging huurprijzen
Het is voor studenten door het huidige tekort aan 27.000 studentenkamers (Kences) niet makkelijk om voor hun rechten op te komen. Trip: “Door slechte handhaving en tekort aan regels van de overheid kunnen verhuurders hun gang gaan en hele hoge prijzen vragen. Studenten hebben hierdoor altijd het gevoel dat ze zomaar eens op straat kunnen eindigen. Want: wil jij het niet betalen? Dan is er wel iemand anders.”
Betaal ook jij te veel aan huur?
Door te kijken naar de kwaliteit van een woning (o.a. oppervlakte en beschikbare faciliteiten) kan door een puntenstelsel bepaalt worden wat de maximale huurprijs is die gevraagd mag worden. Trip: “Als je het idee hebt dat je te veel huur betaalt, raad ik je aan de huurprijscheck te doen. Wanneer uit deze check duidelijk wordt dat je te veel huur betaalt, kan je bij de huurcommissie terecht. Zij controleren dan door gebruik te maken van dit puntenstelsel of de verhuurder écht te veel huur vraagt. Als dat zo blijkt te zijn, kan de verhuurder door de huurcommissie verplicht worden de huur te verlagen.”
Hoe nu verder?
Een lichtpuntje in de huidige situatie is het wetsvoorstel goed verhuurderschap, wat afgelopen zomer ingediend is bij de Tweede Kamer. “Hoewel deze wet waarschijnlijk pas ergens volgend jaar ingevoerd zal worden, belooft het veel goeds. Huisjesmelkers kunnen door deze wet harder aangepakt worden. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld verhuurvergunningen intrekken en beheer van huizen overnemen wanneer een verhuurder iets doet wat niet kan” zegt Trip.
Boodschap aan studenten
Het is erg belangrijk om jouw rechten als huurder te kennen. Trip: “Weet wanneer een verhuurder iets doet wat niet kan. Voelt het niet goed, dan is het vaak ook niet goed. Weet ook dat het niet kunnen vinden van een kamer en de hoge huurprijzen de gevolgen zijn van de huidige wooncrisis. Deze crisis is niet zomaar ontstaan, maar komt door keuzes die in de politiek gemaakt worden. De enige manier om hier iets aan te veranderen, is door onze handen ineen te slaan.”