'Ik moest seks hebben met zijn vrienden'
'Ik moest seks hebben met zijn vrienden'
- 3 minuten leestijd
Seks tegen je wil in. Dat overkomt elk jaar 1500 jongeren onder de achttien.
Zij vallen vaak voor de charmes van loverboys. En omdat ze verliefd zijn zien meiden zichzelf vaak niet als slachtoffer van mensenhandel.
Die jongeren zijn niet de enige slachtoffers. In totaal komen er jaarlijks zo’n 6250 mensen in Nederland in handen van mensenhandelaren, schat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Het is de eerste keer dat er zo’n schatting is gemaakt. Eerder werd alleen maar gerekend met het aantal geregistreerde meldingen van mensenhandel, schrijft de NOS.
Maar omdat lang niet iedereen een melding maakt, is het geschatte aantal slachtoffers ruim zes keer zo groot. De meeste slachtoffers vallen in de seksindustrie en zijn vrouwen.
‘Hij wou al snel seks met mij’
De NOS sprak vanochtend met een meisje dat haar verhaal anoniem wilde delen. Samen met andere slachtoffers maakte ze de documentaire 'Vertel het me alsjeblieft'.
Van haar twaalfde tot haar achttiende was de documentairemaakster in handen van een loverboy. “Eerst waren we gewoon vrienden, later kregen we een relatie, als je dat op je twaalfde kan zeggen. In het begin was hij heel lief. Ik heb hem leren kennen als een soort luisterend oor. Ik kon met hem praten over m’n thuissituatie. Daardoor ben ik hem langzaam gaan vertrouwen.”
“Toen we een relatie hadden wilde hij al vrij gauw seks met mij”, vertelt het meisje, dat inmiddels negentien is. Toen haar loverboy later schulden had bij een vriend vroeg hij haar of ze voor hem seks wilde hebben met zijn vriend. “Toen dacht ik: doe normaal. Dat heeft elk meisje denk ik.”
“Later ging die vriend mijn vriend in elkaar slaan. Op een gegeven moment denk je dan toch: je geeft om iemand. Als het één keer is wil je dat wel voor diegene doen. En daarna is de drempel gewoon veel lager.” Haar vriend zei toen: “Je hebt het nu al een keer gedaan, dan kun je het nog wel een keer doen.”
‘Het moet nu stoppen’
Het slachtoffer werd bedreigd, mishandeld, vertelt ze. Maar ze kon uiteindelijk uit de handen van haar loverboy komen door contact op te nemen met stichting Fier, die slachtoffers van geweld helpt. “Toen hij me op mijn achttiende wou meenemen naar het buitenland dacht ik: als het nu niet stopt, dan stopt het nooit.”
Vandaag begint een campagne van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel op sociale media en scholen. Daarmee willen ze voor meer aandacht zorgen voor mensenhandel.