Instaface: waarom we allemaal op een Instagram-filter willen lijken
- 3 minuten leestijd
Gelifte ogen, hoge jukbeenderen, volle lippen, een kleine neus en een jonge huid zonder poriën: de Instaface is eigenlijk het gezicht zoals je dat van Instagram-filters kent, maar dan gerealiseerd met plastische chirurgie.
Veel sterren zijn met de Instaface aan de haal gegaan, bijvoorbeeld Kendall Jenner, Emily Ratajkowski, Jaimie Vaes, Sarah van Soelen of Cindy Kimberly. Dit alles is uiteraard ook te verkrijgen als je geen beroemdheid bent, want fillers, botox en plastische chirurgie is voor een steeds grotere groep betaalbaar geworden.
Défano gaat langs bij Kliniek Dokter Robert. Robert is gespecialiseerd in injectables, oftewel fillers en botox. Het fenomeen van de Instaface betekent voor dokter Robert een goed gevulde agenda. De een na de ander komt bij hem langs met een cosmetische ingreep die ze willen ondergaan, op basis van iets wat ze op Instagram hebben gezien. Charmayne Gröning geeft het volgende aan: “Op sociale media zie je natuurlijk wel heel veel voorbijkomen, dat is niet altijd per definitie wat ik zelf heel graag zou willen. Maar qua bekende mensen, een Jennifer Aniston wordt naarmate ze ouder wordt wel heel mooi oud vind ik. Terwijl dat er wel natuurlijk uitziet, maar we eigenlijk wel weten dat zij ook gebruik maakt van behandelingen.”
Cosmetisch arts en wetenschapper Tom Decates heeft zijn bedenkingen bij het gemak waarmee er gedacht wordt over de maakbaarheid van schoonheid. Hij staat bekend als dé specialist op het gebied van complicaties met injectables. Hij geeft aan dat mensen in een kwetsbare leeftijdscategorie makkelijk te beïnvloeden zijn en na het zien van foto’s van modellen er ook op die manier uit willen zien. Hij vertelt dat het regelmatig voorkomt dat meisjes langskomen met een foto van Instagram, maar het is volgens hem een illusie dat cosmetische ingrepen hetzelfde kunnen als digitale instagram-filters.
Défano en Emma gaan de straat op, ze vragen zich af of mensen in Utrecht filters op Instagram gebruiken. “Af en toe maakt het je gewoon wat mooier. Je ziet wel een verschil als ik een filter gebruik en als ik hem dan weghaal en weer in de camera kijk.” Vertelt een jonge vrouw aan Défano en Emma. “Iedereen wil een perfecte neus, iedereen wil mooie lippen” zegt weer een andere vrouw. Communicatiewetenschapper Anne-Mette Hermans stelt dat het telkens opnieuw zien van zo’n Instaface mensen ongelukkiger maakt wanneer zij een zelf een selfie gemaakt hebben. Hierdoor zijn mensen volgens Anne-Mette eerder geneigd om zelf ook naar een cosmetisch arts te stappen. Ook geeft ze aan dat het fotoshoppen van een selfie de maakbaarheid benadrukt, waardoor men het idee heeft dat een gefotoshopt uiterlijk ook in de realiteit haalbaar is.
Benieuwd naar het complete advies van de artsen en wetenschappers die Défano en Emma gesproken hebben? Bekijk de aflevering dan hier terug: