Is make-up voor iedereen?
- 4 minuten leestijd
Je hebt binnenkort een feestje. Aangezien dit dé perfecte reden is om make-up in te slaan, ga je naar de drogist. Je pakt een nieuwe mascara en kiest ook meteen een felgekleurd oogpotlood om lekker op te vallen. Om je look helemaal af te maken loop je naar het schap met foundation en concealer. Daar stuit je op een probleem: ze hebben wel dertig verschillende lichte tinten, maar niks in jouw kleur. Of nou ja, niks op een hele dure foundation na. Herkenbaar? Misschien niet voor iedereen, maar Fatima Warsame weet er alles van. Voor de webserie Blend stelden we haar een aantal vragen over de inclusiviteit van make-up.
Wat viel je als tiener als eerste op aan een make-up afdeling?
Dat er qua foundation helemaal geen kleur voor mij was. En als het er was, dan kostte het altijd veel meer. Waarom het zo veel duurder was kwam door schaarste. Er was gewoon niet zo veel voor mensen van kleur, dus konden ze er ook meer geld voor vragen. Met mijn zakgeld kon ik het niet betalen. Om deze reden droeg ik vroeger geen make-up, op wat mascara en lippenstift na.
Ging je vroeger mee met je vriendinnen om make-up te kopen?
Niet echt. Toen ik 16 was kreeg ik meer interesse in make-up. Ik kon alleen niet naar dezelfde winkels als mijn vriendinnen. Mijn kleur was daar vaak simpelweg niet te vinden. Soms ging ik wel mee en kocht ik toch wat. Dit deed ik dan in de hoop dat het heel misschien toch mooi zou staan bij mijn huid. Dit was eigenlijk nooit het geval. Zelfs highlighters kon ik niet altijd gebruiken. Dat was echt frustrerend.
Merk je nu nog steeds dat er minder make-up voor jouw kleur is?
Er is vandaag de dag gelukkig veel meer te koop dan vroeger. De meeste drogisten hebben nu minstens één merk met foundation en concealer voor mensen met een donkere huid. De producten zijn vaak wel nog steeds duurder dan de lichte tinten. Voor Blend moest ik een nieuwe look creëren voor minder dan 10 euro. Dit was voor mijn kleur onmogelijk. Of ik zou ver boven het budget moeten gaan, terwijl Sarita voor €6,50 klaar was.
Wat is het ergste dat je is overkomen op het gebied van make-up?
Ik werd een keer voor een fotoshoot opgemaakt door een make-up artist. Tijdens het opmaken zag ik dat de make-up die gebruikt werd niet de juiste kleur was voor mij. Ik durfde er eerst niet iets van te zeggen, omdat ik het ongemakkelijk vond. Maar toen bedacht ik me: mijn gezicht moet straks op de foto, dus ik moet er goed uit zien. Toen heb ik er toch wat van gezegd. Gelukkig had ik ook mijn eigen make-up mee en kon het op die manier worden opgelost. Ik heb wel het gevoel dat MUA zich steeds beter inlezen en ook steeds meer producten hebben voor mensen van kleur. Ook bel ik altijd voor de zekerheid om te vragen of ze de juiste producten hebben.
Lukt het jou om de juiste kleur te vinden in de winkel?
Vaak hebben merken maar een klein aantal donkere tinten, dus je moet goed zoeken. Ik heb nu gelukkig één merk gevonden dat ik heel chill vind. Ik heb nu een donkere en een iets lichtere foundation en die gebruik ik door elkaar heen.
Wat vind je van het woord ‘huidskleur’ dat soms wordt gebruikt om één bepaalde kleur aan te duiden?
Het woord ‘huidskleur’ vind ik echt heel erg stom. Ik snap het ook niet. Soms lijkt het door het woord ‘huidskleur’ te gebruiken alsof er maar één kleur is. En dat is natuurlijk helemaal niet zo. Toevallig hoorde ik laatst wel dat ze bezig zijn met het uitbrengen van pleisters in andere tinten dan alleen beige. Dat vond ik wel fijn nieuws.
Heb je nog een tip voor iemand die moeite heeft met het vinden van de juiste kleur?
Als je in de drogist niet de juiste kleur kan vinden voor een redelijke prijs, kijk dan eens online naar make-up merken. Sommige merken hebben online een veel groter aanbod. Ik vind het eigenlijk vooral jammer dat ik hier überhaupt een tip voor moet geven. Het moet voor alle meiden even makkelijk zijn om leuke make-up te kopen. Het is namelijk heel erg vreemd dat je als gekleurd persoon veel geld moet uitgeven voor de juiste kleur.