Ja áls... maar kunnen de dijken ook écht breken?
Ja áls... maar kunnen de dijken ook écht breken?
- 2 minuten leestijd
'Dat kan theoretisch over een maand gebeuren.'
Heb jij afgelopen zaterdag ook aan de buis gekluisterd gezeten om de laatste aflevering van de populaire EO-serie Als de dijken breken te kijken? Dan was je niet de enige. De afgelopen weken zagen op zaterdagavond anderhalf miljoen mensen hoe onze polders in een met zeewater volgelopen rampgebied zijn veranderd. De grote vraag is: kan dat ook echt? Het korte antwoord: ja, dat kan.
Check hieronder eerst nog even de trailer van de serie:
De kans dat ons land onder water loopt is wel bijzonder klein. Nederland heeft de best beveiligde delta ter wereld. "De waterkeringen in Nederland zijn uitgerekend op een storm die eens in de 10.000 jaar kan voorkomen", zegt specialist waterveiligheid van Rijkswaterstaat Harold van Waveren. "Zelfs dan zullen de meeste keringen het houden, maar toch bestaat het risico dat dan op een aantal plekken de dijken breken."
Slechts eens in de 10.000 jaar
Zo'n unieke perfect storm zou uit het noordwesten moeten komen, met windkracht 11 of 12. En in combinatie met springtij, om het zeewater in de trechtervormige Noordzee naar de Nederlandse kust te stuwen. "Zoals dat ook in 1953 gebeurde", zegt Van Waveren. Maar dan nóg krachtiger.
Eens in de 10.000 jaar. "Dat kan dus theoretisch over een maand zo zijn. Dat kan je nu nog niet voorspellen", zegt Van Waveren. Maar als het ooit zover komt, gebeurt het vrijwel zeker in de winter. "Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot 1 april. De storm van '53 gebeurde in de nacht van 1 februari."
Bekijk hieronder in vijf minuten wat Nederland allemaal doet in de strijd tegen het water:
Check het hele artikel bij NOS op 3.