Japans eiland (waar mannen alleen naakt mogen rondlopen) staat nu op de Unesco-lijst
Japans eiland (waar mannen alleen naakt mogen rondlopen) staat nu op de Unesco-lijst
- 2 minuten leestijd
Japan heeft er een plekje op de Unesco-werelderfgoedlijst bij.
Het heilige eiland Okinoshima – waar vrouwen verboden zijn en mannen alleen naakt mogen rondlopen – is vanaf afgelopen weekend beschermd.
Okinoshima (700 m2 groot) ligt tussen Japan en Korea en was ooit de plek waar Shinto-priesters bidden voor veiligheid op zee, schrijft The Guardian. Slechts 200 mannen per jaar mogen het eiland bezoeken, op 27 mei. Op die dag worden zeelieden herdacht die overleden tijdens een strijd tussen Japan en Rusland van 1904-05.
Voordat bezoekers aan land mogen moeten ze zichzelf helemaal uitkleden en ondergaan ze misogi, waarbij ze zichzelf ritueel ontdoen van allerlei onzuiverheden. Het is verboden om ook maar iets van een aandenken mee te nemen van het eiland, zoals kiezels of grassprietjes. Het is niet helemaal duidelijk waarom vrouwen niet het eiland op mogen, maar de Shinto zouden geloven dat menstruatiebloed onrein zou zijn.
Imago van Japan
“Dit eiland creëert een soort mysterie rond Japan en dat heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen”, vertelt Japankenner Wakefield aan NOS op 3. Ook al is het eiland niet bereikbaar voor toeristen, de tradities zijn belangrijk voor het imago van Japan: “Door de globalisering hebben mensen steeds meer keuze voor hun reizen. Met deze Unesco-plek wil Japan zich onderscheiden van andere landen.”
Japan heeft dan ook heel veel erkenningen van Unesco, zegt Wakefield: 21. Ter vergelijking: Nederland heeft er negen, waaronder de Waddenzee en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.
“Een benoeming op de werelderfgoedlijst is voor veel landen belangrijk”, zegt Martijn van Eck, woordvoerder van de Nederlandse Unesco Commissie. Dat is niet alleen omdat landen trots zijn op hun rituelen, gebouwen en bijzondere plekken, maar ook omdat het een aantrekkingskracht heeft voor toeristen, legt Van Eck uit. “Je behoort zo namelijk tot de A-categorie van bijzondere dingen op de wereld.”
Landen krijgen overigens geen geld om hun erfgoed te onderhouden, zegt Van Eck. “Dat is een veelgehoorde fout. Met een plek op de lijst verplicht je je als land zelf om het erfgoed netjes te onderhouden.”
Benieuwd wat er nog meer op de lijst staat? Check dit artikel van de NOS.