Je baan of je hoofddoek
Je baan of je hoofddoek
- 3 minuten leestijd
Bedrijven mogen van hun werknemers vragen om hun hoofddoek af te doen tijdens hun werk.
Geen hoofddoek, geen kruisje aan je ketting, maar ook geen Pegida-vlag: in alle landen van de Europese Unie mogen werkgevers vanaf vandaag hun personeel verbieden een hoofddoek of een ander symbool te dragen op hun werk.
Het Europees Hof van Justitie bepaalde dat vandaag. “Toen ik dit vanochtend las dacht ik: dit is niet echt een stap in de richting van saamhorigheid. Ik vind dat je op deze manier individuen uitsluit”, zegt Youssra Benaya (27). Zij werkt als pr-manager in de mode en draagt haar hoofddoek als religieus symbool.
De reden voor het verbod? Een Belgische vrouw was naar het Hof gestapt, omdat haar werkgever (beveiligingsbedrijf G4S) haar in 2006 had gevraagd om geen hoofddoek meer te dragen. De vrouw weigerde dat en werd daarom ontslagen. Een Franse vrouw spande om dezelfde reden een zaak aan.
Neutrale kleding
Het Hof heeft nu beslist dat bedrijven van hun werknemers mogen vragen om neutrale kleding te dragen. Dat geldt voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen, dus niet alleen voor hoofddoeken.
Maar volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen op z’n werk in beginsel religieuze voorschriften kunnen volgen. “Het gaat aan de ene kant om het recht van gelijke behandeling en aan de andere kant om het recht van bedrijven om neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven”, zegt de voorzitter van het College tegen de NOS. De voorzitter van het College zegt dan ook dat de uitspraak geen vrijbrief mag zijn voor het verbieden van een hoofddoek.
Youssra
denkt dat het verbieden van symbolen als de hoofddoek ervoor zorgt dat groepen
en mensen worden uitgesloten. “De vrijheid van meningsuiting en
geloofsbelijdenis gaat ten onder.”
Volgens Youssra is het ook bijna niet haalbaar om neutraliteit uit te stralen. Sterker nog, dat zou volgens haar ook niet het streven moeten zijn. “Je hebt altijd verschil tussen mensen. En wat is er zo lastig aan het uitstralen van een bepaalde religie? Ik vraag het me oprecht af.”
"Ik ben heel neutraal in mijn handelen; mijn religie vertaalt zich niet door naar mijn werk.”
“Hoe ik eruit zie zou absoluut niets uit moeten maken. Ik denk dat we het eerder moeten hebben over de associaties die mensen bijvoorbeeld bij hoofddoekjes hebben”, zegt Youssra. “Mensen moeten elkaar respecteren los van wat iemand aanheeft of whatever. Mijn hoofddoek betekent niet dat ik voldoe aan een bepaald stereotype. Ik ben heel neutraal in mijn handelen; mijn religie vertaalt zich niet door naar mijn werk.”
"Ja mr je religie kan je veranderen, een huidskleur niet." Het gaat niet over kunnen veranderen, het gaat over zijn wie ik wil zijn.
— Hanan Challouki (@HananChll) 14 maart 2017
Youssra benadrukt dat een bedrijf dat neutraliteit uitstraalt geen weerspiegeling is van de samenleving. “Nederland is niet neutraal en dat moet zich vertalen naar ieder aspect: in het onderwijs, op de werkvloer, in de supermarkt.”
“Ik vind het jammer dat we in de discussie blijven hangen dat we er allemaal anders uitzien en dus anders moet behandelen.”