Jesse (19) over freestyle voetbal: 'dit is veel leuker dan voetbal'
Jesse (19) over freestyle voetbal: 'dit is veel leuker dan voetbal'
- 3 minuten leestijd
Bij freestyle voetbal mag je namelijk minutenlang trucjes doen, zonder dat er teamgenoten gaan zeiken dat je een egotripper bent.
Veel freestylers vinden het niet leuk om in één adem genoemd te worden met voetbal. “De bal is eigenlijk de enige echte overeenkomst”, zegt de 19-jarige Jesse Marlet. Hij eindigde vorige week in de top acht bij het WK Superball in Praag, waar zo’n tweehonderd freestylers uit verschillende landen aan meededen. Het is de eerste keer dat een Nederlander zo hoog eindigt.
Bij freestyle voetbal doe je allerlei trucjes met een bal – zittend of staand, met je voeten, hoofd, knieën, schouders of borst. Eigenlijk mag alles, behalve je handen gebruiken.
“De lowers zijn mijn specialiteit”, vertelt Jesse. “Bij die truc draai je met je voet om de bal heen. Sommige freestylers doen dat één keer, maar je kunt het ook twee of drie keer doen – zoals ik. Daar scoor ik veel punten mee. Maar uiteindelijk moet je optreden natuurlijk op alle fronten sterk zijn.”
Tijdens de battles strijden steeds twee freestylers tegen elkaar, die allebei drie keer dertig seconden de tijd krijgen om hun trucs te laten zien. Een vijfkoppige jury bepaalt wie de beste freestyler is. “Zij kijken naar je creativiteit, stijl en algehele niveau. Ook moet een optreden natuurlijk zo foutloos mogelijk zijn.”
Trainen voor de wedstrijden doet iedereen zelfstandig, zonder een coach. “Het is een individuele sport. Ik train elke dag zo’n vier uur in een danshal. De trucs verzin ik zelf, door veel bij andere freestylers te kijken. Ik combineer hun trucs vervolgens met mijn eigen trucs.”
Jesse maakte 4,5 jaar geleden de overstap van voetbal naar deze sport. “Ik zag iemand freestylen op een evenement en dacht: dit is veel leuker. Voetbal is een teamsport, dus daar willen mensen jou niet de hele tijd trucs zien doen. Bij freestyle voetbal draait het juist om de trucjes.”
De sport is overigens lang niet zo populair als voetbal, maar volgens Jesse wel groeiende. “In Nederland zijn nu zo’n 150 freestylers, die het als hobby doen. Niet iedereen is er even fanatiek mee bezig, dat is een klein groepje. Wel zie ik bij de jeugd veel talent rondlopen, dus dat belooft wat voor de toekomst.”
Veel geld valt er nog niet te verdienen in de freestyle-wereld. “Als je ervan wilt leven, dan moet je echt alle kampioenschappen winnen. Dat is bijna onmogelijk. Veel freestylers klussen daarom bij door clinics te geven en shows te doen.”