Judith vroeg haar data op bij Tinder en kreeg 800 pagina's terug
Judith vroeg haar data op bij Tinder en kreeg 800 pagina's terug
- 4 minuten leestijd
En daar schrok de Franse journaliste toch wel een beetje van.
Judith is een Franse journalist, die net als veel mensen op Tinder zit. Gelinkt aan Facebook natuurlijk en eventueel Instagram. Ze besloot bij Tinder op te vragen wat de app allemaal over haar wist. En, pardon my French, ze schrok zich de tering.
Tinder stuurde haar maar liefst 800 pagina's met informatie. Haar likes op Facebook, foto's van haar Insta (zelfs van nadat ze die had verwijderd), haar opleiding, het type man waar ze in was geïnteresseerd, hoe vaak ze inlogde, waar en wanneer ze gesprekken had, en met wie... De lijst gaat maar door.
Wow, dit is persoonlijk
En dat viel toch nog best ff rauw op het dak van Judith, vertelt ze in The Guardian. Ze voelde zich schuldig. "In de 1700 berichten die ik heb gestuurd op Tinder, zag ik mijn dromen, angsten, seksuele voorkeuren en diepste geheimen. Tinder kent me goed. Het kent de echte, niet-opgepoetste versie van mij. De versie die dezelfde grap maakte in chat 576, 568 en 569, de versie die op Nieuwjaarsdag met 16 mensen tegelijk chatte, om daarna nooit meer op ze te reageren."
Dat klinkt allemaal heftig, maar je zou eigenlijk niet verbaasd moeten zijn. Je geeft zelf toestemming aan Tinder om al je gegevens te gebruiken. En ook aan Facebook, Snapchat, Insta, Google, ga maar door. En iedereen - dat staat in de wet - mag zijn eigen data opvragen bij die bedrijven. Bij Facebookkan je dat al vrij makkelijk zelf doen. En vanaf volgend jaar is er een nieuwe wet waarin staat dat je bedrijven ook mag vragen je data te verwijderen.
The letter I used to ask Tinder for my data (please note that I am a french citizen, but can give you an idea) (privacy@gotinder.com) pic.twitter.com/6wY00NsRoP
— Judith Duportail (@judithduportail) 27 september 2017
Wat weten ze over mij?
"Het is natuurlijk goed om je bewust te zijn van de data die bedrijven allemaal over je hebben", zegt Joost Schellevis, techredacteur bij de NOS. "En ja, je hebt het pas écht goed door als je het dan allemaal uitprint en 800 pagina's terugkijkt, dat snap ik wel."
Maar die data verzamelen ze natuurlijk niet om je een beetje te fokken. Die worden gebruikt om jouw ervaring zo goed mogelijk te maken, om te zorgen dat je goede matches krijgt.
Data = geld
Maar ook voor advertenties, in de voorwaarden van Tinder staat duidelijk dat ze je gegevens gebruiken om 'gericht te adverteren'. En, in diezelfde voorwaarden: 'je moet niet verwachten dat je persoonlijke data voor altijd veilig zijn'. Klinkt lullig, maar is wel eerlijk. Veel gegevens zijn met slimme technische trucjes door iedereen te achterhalen.
"Ik denk dat we vergeten hoeveel data er over jou is", zegt Joost. "Al die apps waar je ooit een keertje mee bent verbonden via Facebook je telefoon. Zoveel apps en bedrijven hebben data over jou. Dit is alleen Tinder en daar zou ik niet zo bang voor zijn. Ik word banger van al die andere plekken waar je data rondhangen, stel dat die een keer gehackt worden."
Vorig jaar had NPO 3 een privacyweek, lees en kijk alles over jouw privacy HIER terug. Of kijk het college hieronder nog even terug. Waarom heb je wél iets te verbergen? Wat is privacy? Elke volwassene in Nederland staat geregistreerd in minimaal 1500 databases. Maar wat doen de bedrijven met die gegevens die ze van je verzamelen? En wie weet er eigenlijk meer over jou: de overheid of Facebook en Google? Mr. dr. Bart Schermer geeft verrassende inzichten en leert je bewust te zijn van het digitale spoor dat je dagelijks achterlaat.