Let's talk about sex, baby!
Let's talk about sex, baby!
- 5 minuten leestijd
Yes! Het grote jaarlijkse seksonderzoek is er weer. We zetten even wat uitkomsten voor je op een rijtje.
Jonge mensen beginnen later aan seks, gebruiken in 40 procent van de gevallen géén condoom bij een onenightstand en sturen vaker een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf. Het zijn een paar uitkomsten van het onderzoek Seks onder je 25ste, van Rutgers en Soa Aids Nederland. Voor het onderzoek zijn meer dan 20.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar gevraagd naar allerlei thema's die met seks te maken hebben.
Het moment waarop de helft van de jongeren voor het eerst seks heeft gehad, blijkt opgeschoven van 17,1 naar 18,6 jaar. Maar niet alleen de eerste keer is later, ook bijvoorbeeld masturberen. De groep jongeren die al tussen de 12 en 14 jaar ontmaagd wordt, is kleiner geworden.
Volgens de onderzoekers is het verschil in resultaten met 2012 erg groot, maar verklaringen zijn er niet. "Dat is speculeren", zegt onderzoeker Hanneke De Graaf. "Je ziet dat jongeren minder opzoeken over seks dan vroeger, en het er met anderen minder over hebben. Maar het zou ook kunnen zijn dat alle beschikbare media jongeren min of meer afleiden van de interesse in seksualiteit. Dat door alle uren op WhatsApp en Instagram, minder tijd overblijft om in een fysieke flirt te steken."
In onderstaande video leggen we de uitkomsten nog even in een minuutje uit.
Uit het onderzoek blijkt ook nog dat meiden steeds minder vaak de pil gebruiken. Overigens is het wel nog altijd de meest gebruikte methode van anticonceptie, met zo'n 50% onder meisjes die ervaring heeft met seks. Maar andere anticonceptiemiddelen worden populairder. Waar kiezen vrouwen voor als ze bewust geen pil gebruiken?
Lydia: koperspiraaltje
Voor Lydia van Rooijen (22) was de pil geen optie, wist ze toen ze drieënhalf jaar geleden naar de huisarts ging voor anticonceptie. "Ik ga niet zo heel lekker op hormonen, daar raak ik een beetje van in de war. En ik kan zelfs mijn tanden vergeten te poetsen, dus dan is iedere dag de pil slikken al helemaal geen goed idee."
Lydia is met haar koperspiraal, waar geen hormonen in zitten, een stuk heftiger en onregelmatig ongesteld. Dat wil je toch juist niet? "Ik voel het aankomen dus dan kan ik de nodige middelen inslaan. Vriendinnen vragen er vaak naar en dan vertel ik gewoon eerlijk dat het niet altijd feest is. Maar ik ben maar zeven tot acht keer ongesteld per jaar. Daar teken ik voor."
Lucinde: prikpil
Toen Lucinde Akkerman (18) op haar vijftiende aan de pil begon, kwam ze vijftien kilo aan. "Ik veranderde van een tenger meisje naar iemand met nogal wat kilo's erbij. Ik was ook nog eens heel vaak ziek en had last van stemmingswisselingen, dus ben toen gestopt."
Doordat ze daarna Hodgkin, een vorm van kanker, kreeg is ze niet meteen weer met andere anticonceptie begonnen. Maar toen Lucinde gezond werd verklaard, merkte ze hoe fijn het was dat ze geen pil meer nam. Toch ging ze voor de zekerheid twee maanden geleden aan nieuwe anticonceptie: de prikpil. Iedere drie maanden moet ze naar de huisarts voor een shot hormonen.
"In het begin vond ik dat heel eng. Ik was bang dat mijn klachten weer terug zouden komen en dacht bij alles dat het door de prikpil kwam. Ik had afgelopen maanden vaak hoofdpijn, maar ik zat ook in m'n eindexamenperiode. Nu ik geslaagd ben, is dat weg."
"Ik heb bewust geen spiraal of staafje, ik was heel bang dat het zou gaan ontsteken. Ik vind het eng als er iets in m'n lichaam zit."
Siri: condooms
"Ik was inmiddels al tien jaar aan de pil toen ik me af begon te vragen hoe het nou is om niet meer die hormonen in te nemen", vertelt Siri Geluk (24). Daarom stopte ze tweeënhalve maand geleden met de pil. Niet omdat ze klachten had, maar haar vriendinnen en haar zus hadden het er allemaal over. "Toen dacht ik: ik ga het ook proberen."
"Eerlijk gezegd merk ik minder verschil dan ik hoopte. Ik ben misschien iets minder gestresst dan een paar maanden geleden. Terwijl ik nu juist bezig ben met het afronden van mijn scriptie en stage en ik juist gestresster zou moeten zijn."
Geen pil, betekent wel condooms als je het veilig wil doen. "Ik heb het wel met mijn vriend besproken, maar ik vond het mijn keuze. Ik was degene die de hormonen innam. En mijn vriend was er niet echt op tegen. Als hij dat wel was geweest, zou ik me überhaupt afvragen of hij de juiste voor mij was."