Low-budget koken à la Anna-Maria
- 3 minuten leestijd
Wil jij net als Anna-Maria gaan voor een gezonde levensstijl voor jou en je gezin? Een uitgebreide maaltijd hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn.
In de aflevering met Anna-Maria (seizoen 8 aflevering 9) leert zij samen met Airen Mylene hoe je met een klein budget lekkere én gezonde maaltijden op tafel kan toveren. Voor hun mannen een eindresultaat om de vingers bij af te likken.
En jij kan dit nu ook maken! Verras je partner, je kind én jezelf door het maken van deze heerlijke, healthy, low-budget gerechten. De oplettende kijker weet natuurlijk dat er voor één van de twee gerechten een wel hele handige lifehack bestaat. Je kan deze lifehack terugzien bij YouTube. Veel kookplezier!
Mexicaanse Traybake
Met veel groenten, kip en rijst
Ingrediënten (4 personen)
-1 courgette
-1 paprika
-600 gram broccoli
-3 rode uien
-1 blikjes mais (340 gram)
-4 kipbraadworsten* (300 gram)
-300 gram rijst
-1 pakje Mexicaanse kruiden
-100 ml water
* Je kunt dit ook vervangen voor 300 gram kippendij, gehakt of een vleesvervanger.
Bereidingswijze
1.Breng een pan met ruim water aan de kook voor de rijst en verwarm de oven voor op 200 graden.
2.Snijd de courgette in grove stukken. Doe in een grote kom.
3.Snijd de paprika in stukjes van ongeveer 3 centimeter en voeg toe aan de courgette.
4.Snijd de broccoli in kleine roosjes van ongeveer 4 centimeter. De steel gebruik je niet. Voeg ook toe aan de overige groenten.
5.Pel de ui en snijd in halve ringen. Voeg toe aan de kom.
6.Giet de mais af en voeg deze toe aan de kom.
7.Snijd (of knip) de braadworst* in stukjes en voeg ook toe aan de kom.
8.Meng nu in een ander kommetje de kruiden met het water. Giet dit mengsel over de groenten/het vlees en schep alles even goed door elkaar.
9.Neem nu een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier. Schep nu alle groenten en vlees op de bakplaat en zorg dat het netjes verdeeld is.
10.Bak voor ongeveer 20-30 minuten tot de groenten een mooi kleurtje krijgen en het vlees gaar is.
11.Kook de rijst ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
12.Serveer samen of schep in bakjes en bewaar in de koelkast/vriezer voor een later moment.
* Gebruik je kippendij? Snijd deze dan in stukjes. Gebruik je gehakt? Verkruimel dit er dan overheen.
Pasta pestosalade
Met tomaat, paprika en courgette
Ingrediënten (4 personen)
-300 gram pasta
-2 paprika’s (de kleur maakt niet uit)
-1 courgette
-250 gram cherrytomaatjes
-3 eetlepels pesto
-3 eetlepels mayonaise
Bereidingswijze
1.Breng een pan met ruim water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en spoel in het vergiet af met koud water.
2.Snijd de courgette in kleine blokjes. Verhit een koekenpan en doe er een scheutje olie in. Bak nu de courgette op hoog vuur met wat zout en peper tot deze goudbruin kleurt. Zet dan het vuur uit en laat de courgette op een bord afkoelen.
3.Snijd de paprika in kleine stukjes.
4.Halveer de cherrytomaatjes.
5.Neem nu een grote kom en meng hierin de pasta met de courgette, paprika en tomaatjes. Schep goed door elkaar.
6.Voeg nu de mayonaise en pesto toe tot het geheel romig is. Proef dan en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Is het geheel niet romig genoeg? Voeg dan nog wat extra mayonaise/pesto toe.
7.Serveer direct of verdeel over bakjes en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Tip: voeg voor wat extra vulling nog stukjes gerookte kipfilet of uitgebakken spekjes toe.