'Mag je zelfs geen water?' De meest gestelde Ramadan-vragen (en antwoorden!)
- 3 minuten leestijd
Hier de meest gestelde vragen!
Wat houdt de Ramadan precies in?
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden. De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en daarom voor veel moslims een belangrijke maand.
Waarom is er vaak onduidelijkheid over wanneer de Ramadan precies begint?
Omdat een Islamitisch jaar korter is dan een jaar zoals wij dat in Nederland kennen. De islamitische jaartelling is afhankelijk van de stand van de maan: telkens wanneer er een nieuwe maan is, begint er een nieuwe maand. Omdat een Islamitisch jaar ongeveer 3% korter is dan ons ‘zonnejaar’ schuift de Ramadan ieder jaar zo’n elf dagen op. Hoeveel dat precies is, ligt aan de stand van de maan.
Mag je zelfs geen water drinken?
Vraag iedereen die vast welke vraag je het vaakst krijgt en je zult merken dat déze vraag met stip op één staat. Het antwoord: nee, je mag ook geen water drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Kauwgom dan?
Nope. Ook geen pepermuntje… Wees dus niet verbaasd dat iemand die aan het vasten is, geen zin heeft om héél dicht bij je te staan kletsen.
Wat als je per ongeluk toch iets eet of drinkt?
Geen paniek. Als iemand die vast tijdens het koken zonder erbij na te denken toch een hap neemt, hoeft die persoon niet de hele dag opnieuw te doen. Onopzettelijke misstapjes zijn dus toegestaan.
Wie hoeven er niet mee te doen aan de Ramadan?
Laten we voorop stellen: niemand móet meedoen aan de Ramadan, je kiest er zelf voor. Maar voor mensen die ziek, oud of zwanger zijn is het vasten niet verplicht. Ook als je borstvoeding geeft, ongesteld bent, lichamelijk zwaar werk verricht of op reis bent hoef je niet te vasten.
Wat gebeurt er als je niet kan meedoen aan de Ramadan?
In deze gevallen zal het vasten ingehaald moeten worden op andere dagen in het jaar. Kan dat niet? Dan kent de Islam de ‘fidya'. Dit is een bedrag ter hoogte van dertig dagelijkse maaltijden dat moet worden gegeven aan mensen die zelf geen geld hebben om het vasten te verbreken.
Vanaf welke leeftijd doen mensen mee aan de Ramadan?
Vanaf de pubertijd. Denk aan tussen de twaalf en vijftien jaar. Jonge kinderen hoeven dus niet te vasten.
Waarom doen mensen mee aan de Ramadan?
Het antwoord op die vraag kan verschillen. De een verdiept zich dan meer in het geloof, de ander wil zich verplaatsen in mensen die dagelijks honger lijden en iemand anders gebruikt de maand juist om meer zelfbezinning te vinden. Vraag het aan iemand die vast, het levert misschien wel een interessant gesprek op!
Hoe wens je iemand een fijne Ramadan toe?
Dat doe je door ‘Ramadan Moebarak’ te zeggen.