#METOO | ZUIDAS
- 4 minuten leestijd
2017 was het jaar van #Metoo. Van televisiekok Mario Batali tot televisieproducer Harvey Weinstein en komiek Louis CK: mannen met dwalende handen in een machtspositie werden massaal aan de schandpaal genageld.
Het principe werd al door Donald Trump uit de doeken gedaan in 2007: “Wanneer je een beroemdheid bent laten ze je alles doen. Wat je maar wil. 'You can just grab them by the pussy'.”
#MeToo gaat over machtsverhoudingen. Ook op de Zuidas vlogen beschuldigingen in het rond.
In hoeverre is #MeToo echt een issue op de Zuidas? Tijdens het schrijven van de serie was de #MeToo-beweging nog niet actief op Twitter. Maar net als bij hippe ‘millennial’ bedrijven zit grensoverschrijdend gedrag net zo ingebakken in de Zuidas-cultuur als bodemloze kantoorborrels, met eindeloze dominorijen gin-tonics op de bar, en lange nachten waarin jonge high potentials samen geperst zitten achter het kantoorglas als asperges in een snelkookpan.
De teneur op de Zuidas is: niet zeuren. Ongenaakbaarheid is waar je als advocaat voor wordt betaald. Dat geldt voor een nachtje doortrekken als er een overeenkomst moet liggen de volgende dag, dat geldt ook voor dwalende handen die een cliënt óf collega op je billen legt. Jij moet je hoofd koel houden. Teflon is de norm, vertrouwelijkheid het belangrijkste wapen van de beroepsgroep. Die cultuur van dichtkitten en afhouden maakt de Zuidas enerzijds broeieriger dan de Costa na de eindexamenweek in Salou. Anderzijds maakt het ook dat je drie keer nadenkt voor je je mond opendoet.
Als jonge vrouw zit je de eerste drie jaar op een tijdelijk contract. Op iedere vier collega’s gaat één het er niet redden. Als er op je sectie dan een mailgroep is waarin je mannelijke collega's voor de lol gedurende de werkdag porno doorsturen, dan ga je daar niet over klagen. Zeker niet omdat sommige partners ook in die mailgroep zitten.
Wat heeft #MeToo veranderd? In televisieland volgden repercussies. Batali’s kookshow werd ingetrokken, herdrukken van zijn pastaboeken werden door de uitgever teruggetrokken, Louis C.K.’s film kwam niet uit. De journalisten wier berichtgeving over Harvey Weinstein de #MeToo-movement startte wonnen deze week de Pulitzer prijs.
Wat gebeurde er op de Zuidas? Niet zo gek veel, als je kijkt naar de recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam. In deze zaak had een mannelijke werknemer van ABN-AMRO vrouwen betast in de kroeg. De borrel liep uit, hij was dronken en likte aan een vrouwelijke werknemer haar oor en zat aan de billen van een ander. Terwijl de mannen toekeken. Terwijl een van de vrouwen zelfs nog had gezegd: “Kappen nou Jaap.”
Het was niet de eerste keer dat hij zoiets flikte, eerder had hij een jonge stagiaire op de diversiteitsborrel lastiggevallen en werd hij toch gepromoveerd. Onder de voorwaarde dat hij nooit meer gelijktijdig met haar in dezelfde ruimte zou zijn.
ABN-AMRO ontsloeg de man op staande voet, maar de rechter oordeelde anders. In een kroeg kan je namelijk niet seksueel geïntimideerd worden, volgens de rechter. Je kan er immers makkelijk naar de w.c. wegvluchten. De mannen zijn dronken, dus ja die kan je niet serieus nemen. Sterker nog, de rechter nam de bankier in bescherming. Omdat hij de eerste keer niet door ABN-AMRO gewaarschuwd was dat #MeToo gedrag tot ontslag op staande voet zou leiden.
Wij zijn ook weleens bang om als zeikerds te worden weggezet. Maar zolang rechters nog meegaan in dit ouderwetse apenrots gedrag, is het nodig dat we dit soort verhalen blijven vertellen. Alleen dan zegt misschien een collega tijdens de borrel: “Kappen nou, Jaap.” Ook als de rechter dat niet doet.
- Zo Zuidas
Zuidas elke zondag om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3