'Mijn depressie voelt als een duizend kilo wegende deken over mijn hele bestaan'
'Mijn depressie voelt als een duizend kilo wegende deken over mijn hele bestaan'
- 6 minuten leestijd
Manola (27) heeft continu het gevoel dat ze niet goed genoeg. Dan komt het besef: “Ik ben fucking depressief.”
Manola is een extreme perfectionist. Al op jonge leeftijd turnt ze 4 à 5 dagen in de week op hoog niveau. Ook op school gaat ze alleen voor het hoogst haalbare. Ze haalt haar geluk vooral uit haar prestaties, maar legt de lat zo hoog dat haar doelen onhaalbaar worden. Manola heeft continu het gevoel dat ze niet goed genoeg is en dat ze er niet mag zijn. Dan komt het besef: “Ik ben fucking depressief.”
Manola is een echt familiemens en groeit op in een familie vol strijders. Haar krachtige persoonlijkheid heeft ze dan ook niet van een vreemde. “Ik ben een mix van Moluks, Javaans en Chinees. Met trots vertel ik dat mijn grootouders tot de eerste generatie Molukkers in Nederland behoren. Zoals zij hebben gestreden voor liefde, vrijheid en gelijkheid, zo strijd ik ook. Alleen dan op mijn eigen manier.”
De strijd waar Manola elke dag mee te maken heeft is vooral een innerlijk gevecht. “Ik ben heel streng voor mezelf. Altijd al geweest. Ik leer tijdens therapie dat dit enerzijds in ‘de aard van het beestje’ zit, het hoort bij mij. Anderzijds is het een meedogenloos streng overlevingsmechanisme wat ik voor mezelf heb ontwikkeld: mezelf overladen met werk, zodat ik maar niet bij mijn gevoel van extreme angst hoef te komen. Dat strenge in mij maakt het niet altijd makkelijk, helemaal niet als je sterke sombere gevoelens hebt.”
In haar puberteit voelt Manola zich steeds vaker down. Ze is moe, in de war, boos en verdrietig en ze snapt niet goed waarom: “Ze zeggen dat hard werken loont, alleen het gevoel van succes daar kon ik niet bij. Voor een ander wel, maar voor mezelf niet.” Haar ouders hebben door dat het niet goed gaat met hun dochter en stellen voor om naar een psycholoog te gaan. De stap om haar problemen met een vreemde te delen is te groot in Manola’s ogen.
“Ik heb mijn ouders serieus voor gek verklaard! Een jaartje of veertien was ik. ‘Ik naar een psycholoog? No way!’ met de achterliggende gedachten en vooral een lading aan angst over wat die stap voor mij zou betekenen. Ik dacht niet: ‘Het gaat me helpen’. Nee, ik dacht: ‘Wat zegt dat over mij? Dan ben ik crazyloco.’”
Extreem
ongelukkig
Het kost Manola steeds meer moeite om te
blijven functioneren. Ze kan zich minder goed concentreren op school, sport en
haar grote sociale kring. Ze voelt zich extreem ongelukkig. Op haar zestiende
wordt ze voor het eerst gediagnosticeerd met een depressieve episode, een
gevoel dat ze zelf omschrijft als een duizend kilo wegende deken, gedrappeerd
over haar hele bestaan.
“Kijk, daar is die strenge chick weer die haar geluk uit presteren haalde. Dat lukte niet, want ik presteerde niet voor mijn gevoel. Aan je ‘psyche’ werken, dat was absoluut geen prestatie. Daar ben ik nu wel heel erg op teruggekomen. Ik heb ontzettend veel aan de therapieën gehad, maar niet bij allemaal. Ik heb geleerd dat die ‘klik’ met iemand zorgt voor een basis van vertrouwen om te durven delen wat er echt in mij omgaat.”
Met vallen en opstaan maakt Manola zich de vele inzichten en tools die ze tijdens therapie krijgt eigen. Toch krijgt ze een terugval en wordt ze twee maanden opgenomen op de psychiatrische afdeling (PAAZ). Er volgt een intensieve therapie van negen maanden lang waar ze tot de ontdekking komt dat ze onbewust last heeft van trauma uit haar vroege kinderjaren.
Passie
voor het vak
Ondanks de weerstand die tijdens haar
puberteit ervaarde, heeft Manola passie voor het vak ontwikkeld waar ook haar
herstel ligt. “Met een aanbeveling op zak en het gevoel dat verschillende
therapeuten in mij geloven als aankomende collega ben ik psychologie gaan
studeren aan de universiteit. Ik vind de studie leuk en het ging lekker, maar
ik had last van extreme stressklachten met ook fysieke uitwerkingen. Hard
werken tijdens therapie gaf mij handvatten om mezelf binnenstebuiten te keren.
Hierdoor kwamen trauma’s uit verschillende relaties naar boven. Het proces om
dit naar de oppervlakte te laten komen is ontzettend zwaar geweest.”
Manola neemt een moedig besluit om haar studie psychologie on hold te zetten en de tijd te nemen voor haar traumabehandeling. Herstel kost tijd en dat is moeilijk voor haar innerlijke streber. Die wil van alles doen en bereiken en dat alles liever vandaag dan morgen.
“Ik moest voor mijn gevoel mijn droom opnieuw weggooien om aan mezelf te werken. Ik weet dat het de investering waard is, maar soms voel ik me echt een mislukkeling. Het voelt alsof ik stil sta, maar ik probeer mezelf alle tijd te gunnen voor herstel. Ik moet mijn traumatische ervaringen een plekje gaan geven. In plaats van te overleven probeer ik weer te leven, te genieten en mijn hart te volgen.”
Pittig
proces
Het gaat nu een stuk beter met Manola,
alhoewel ze het als een pittig proces ervaart. Ze staat sterk in haar schoenen
en is gelukkig met haar vriend Victor: “Ok, soms maken we ruzie. Wie niet? We
lachen veel, maar steunen elkaar door dik en dun. We zijn heel open naar elkaar
en waar we beren op de weg zien, daar stimuleren we elkaar om te overwinnen. Ik
ben blij met mijn ‘lange belanda’, dat betekent lange Nederlander in het
Maleis. Humor helpt als uitlaatklep en daar vullen we elkaar in aan”. Manola
gaat nog steeds naar therapie en maakt deel uit van een lotgenotengroep.
Daarnaast werkt ze als peer-educator om psychische diversiteit bespreekbaar te
maken én is ze bezig met het opstarten van haar eigen bedrijf in young
empowerment.
“Ik wil mezelf weer gunnen om minder angstig de wereld in te gaan. Ik moet weer leren vertrouwen. Dat het me tot voorheen minder goed is gelukt dan ik had gewild ‘moet’ ik voor lief nemen. Wel vraag ik mezelf af wat in mijn ogen dan ‘goed’ is? Want ja, ik wil het het liefste perfect hebben. Ik leer: dat bestaat niet!”
Geschreven door: Didi Koller
Foto credits: Rosemary Dekker
Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp, telefoon en mail).