Mogen bekende Nederlandse jou goktips geven? | POINTER CHECKT #45
- 4 minuten leestijd
Hier vind je de bronnenlijst van de Pointer Checkt aflevering over sportwedtips.
Na een daling tussen 2018 en 2022 neemt in 2023 het aandeel en het aantal personen in de verslavingszorg met als primaire problematiek gokken toe
Deze stijging wordt niet alleen veroorzaakt door de uitbreiding van het aantal aanleverende instellingen. Ook in de groep instellingen die alle jaren cijfers heeft aangeleverd is deze ommekeer in de trend zichtbaar.
Het aandeel personen dat voor het eerst in behandeling komt, is bij primaire problematiek gokken met 46% het hoogst van alle problematieken en het aantal personen die voor het eerst in behandeling komt stijgt in 2023.
Hoewel de plaats van het gokken weinig wordt geregistreerd, is bij de personen waar dit wel bekend is, vooral een stijging bij het online gokken.
Terwijl online gokken verboden is voor minderjarigen, heeft 1 op de 15 middelbare scholieren dit het laatste jaar gedaan. Vooral jongens gokken online voor geld (ruim 1 op de 10). Meisjes doen dit minder (1 op de 50). Scholieren zetten voornamelijk geld in op sportweddenschappen.
Gokbedrijven zijn verplicht om de leeftijd van een speler te controleren. De leeftijdscontroles door gokbedrijven zijn aangescherpt en niet meer eenvoudig te omzeilen. Maar uit de ScholierenMonitor blijkt dat jongeren tóch online kunnen gokken. Minderjarigen gebruiken dus (ook) andere wegen, bijvoorbeeld door accounts van anderen te gebruiken of te gokken op illegale, buitenlandse websites.
Meer dan de helft van de Nederlandse jongvolwassenen (18 – 24 jaar) denkt erover tijdens het EK voetbal en de Olympische Spelen deze zomer een ‘betje te gaan leggen’. Dit blijkt uit onderzoek van Loket Kansspel en onderzoeksbureau Ruigrok onder 975 Nederlandse jongvolwassenen in aanloop naar de sportzomer van 2024.
--
“Er is sprake van een explosieve groei van het aantal mensen dat gokverslaafd is en zich bij ons meldt: ruim 15 procent in het laatste jaar. Als je kijkt naar de landelijke instroom van mensen die zich voor het eerst melden met een verslaving, dan is op dit moment 46 procent gokgerelateerd. Dat is gigantisch.” Kuiken stelt vast dat er een oorzakelijk verband is tussen de liberalisering van de gokmarkt in oktober 2021 en de toename van het aantal gokverslaafden. En dat heeft met name betrekking op online gokken. “Het is triest dat de verslaving veelal jongeren treft. Met alle negatieve gevolgen van dien: gevoelens van schaamte, schulden, verwaarlozing van relaties en contacten, jongeren die niet meer naar school gaan of hun studie afbreken. Dat is dramatisch.”
Zowel Brons als Steutel wijt de toename aan de legalisering van de gokmarkt in 2021, en meer specifiek de reclames die de goklust onder (vooral) jongeren aanwakkerden. Brons: “Die reclames zijn inmiddels weer deels verboden, maar het kwaad is al geschied. Het gokken is genormaliseerd. Het zit bij jongeren in het systeem, en ze zoeken desnoods naar illegale alternatieven. Verslaving is een ziekte.”
Volgens Steutel ontbreekt het daarnaast aan handhaving. In september vorig jaar concludeerde de Kansspelautoriteit al dat gokbedrijven te weinig doen om gokkers te beschermen tegen een dreigende verslaving. “Ik vind het onbestaanbaar dat zij daarmee wegkomen. Het zou goed zijn om die bedrijven een boete op te leggen, of ze desnoods te laten meebetalen aan de behandeling van een gokverslaving.”
Het gemiddelde verlies per account waarmee wordt gespeeld, is 153 euro per maand.