Na de gevangenis als held onthaald
- 5 minuten leestijd
In het nieuwe seizoen van Ajouad en de Top 600 duikt presentator Ajouad El Miloudi opnieuw in de harde wereld van jonge criminelen die scherp op de radar staan bij politie en justitie. Het valt hem op dat weinig jongens vrijwillig in het criminele wereldje belanden. Ze komen vaak uit lastige thuissituaties met weinig financiële middelen. Het maakt hen extra gevoelig voor de lokroep van de misdaad. Eenmaal toegegeven aan die roep blijkt het enorm lastig om weer op het rechte pad te komen en te blijven. “Zodra je geen geld meer hebt, blut bent, dan lonkt het weer.”
In de media wordt vaak over, maar zelden met, Top 600-jongens gesproken. Ajouad gaat voor zijn programma daarom in gesprek met de jongens zelf. Ze geven hem een uniek inkijkje in het criminele leven. Hoe je erin terecht komt en hoe het je vervolgens in haar greep houdt. Ze vertellen hem verhalen over een slechte jeugd, over armoede en geweld. Het roept soms de vraag op in hoeverre ze slachtoffers of daders zijn. Op een enkele uitzondering na komen de jongens uit gebroken gezinnen in slechte buurten. Op straat vinden ze in de criminaliteit een weg naar geld en status. En eenmaal op het verkeerde pad, kom je er lastig weer af.
Talentcoach Rivelino Rigters (44) weet daar alles van. Na een heftige jeugd belandde hij op jonge leeftijd in de criminaliteit. Met veel pijn en moeite is het hem gelukt eruit te stappen. Nu gebruikt hij zijn ervaring om andere jongens te begeleiden. Als talentcoach helpt hij ze met het ontdekken van hun kwaliteiten en het vinden van werk of stages. Bij het begeleiden van de jongens staan muziek en het delen van zijn eigen verhaal centraal.
Dat verhaal begint met zijn jeugdtrauma, op zijn vijfde stierf zijn vader voor zijn ogen. “Je beseft niet hoe heftig dat is als je klein bent. Hoe ouder ik werd, hoe moeilijker ik het ermee kreeg. Ik ging op zoek naar vaderfiguren op straat.” Vervolgens volgde hij die vaderfiguren in hun criminele voetstappen. Al snel kwam hij in aanraking met de politie. Op zijn dertiende verscheen hij voor de kinderrechter voor een straatroof.
Rivelino weet uit ervaring hoe een misstap al snel tot heftigere misdrijven leidt. Ook bij de Top 600-jongens gaat het vaak van kwaad tot erger. “Het wordt een soort gewoonte, een lifestyle bijna. Je krijgt steeds meer vrienden in die wereld. Ze geven je tips en nieuwe klussen.” Het is niet alleen geld wat hen motiveert. Criminaliteit brengt ook aanzien en respect. “Toen ik uit de gevangenis kwam, werd ik als held onthaald.” Rivelino had verwacht dat mensen hem slecht zouden ontvangen, maar het tegenovergestelde gebeurde. “De meiden gaven me een knuffel en vroegen of het was zoals in de film. Ze wisten wat ik had gedaan, maar zagen me toch als stoer. Onbewust had dat invloed op me. Zo ging ik weer een paar stapjes verder.” Toch zal Rivelino zichzelf niet snel beschrijven als crimineel. “Ik was gewoon een zoekende ziel, op zoek naar mijn identiteit.”
Op zijn zestiende kwam zijn omslagpunt. Hij werd gevraagd om drugs te dealen. Zijn ooms waren heroïne verslaafd en ineens zag hij het schrikbeeld van zichzelf als junk. In diezelfde periode ontmoette hij een groep christelijke jongeren. Hij werd warm door hen ontvangen en zij wekten zijn interesse voor god. Met behulp van het geloof is hij gaan inzien wat hij mensen aandeed en is hij gestopt. Nu helpt hij criminele jongeren met het maken dezelfde keuze. Hij gebruikt hiervoor vaak zijn passie, muziek. Op de gitaar speelt hij een gevoelig liedje voor Ajouad. “Ik probeer vanuit mijn hart te zingen. Ik rap ook over de straat, de jongeren en het leven daar. Maar er moet ook ruimte zijn voor kwetsbaarheid.” Hij schreef ook een boek over de criminele jongens die hij heeft geholpen.
Giuliano (27) is een van hen. Hij pleegde een aantal heftige misdaden, heeft meerdere keren in de gevangenis gezeten en staat in de Top 600. “Ik was zeventien, had geld nodig en wilde er graag bij horen. Op straat ging ik met verkeerde mensen om.” Zo werd hij al snel de criminele wereld ingetrokken. “Op een gegeven moment kun je je geen andere weg, zoals werken, meer voorstellen.”
Dat is precies wat Rivelino probeert te veranderen. Hij laat jongens zoals Giuliano die andere weg zien. Hij leert ze hoe ze hun criminele vaardigheden kunnen gebruiken voor eerlijk werk. Als je drugs kunt verkopen, kun je bijvoorbeeld ook een ander product verkopen. Rivelino weet als geen ander hoe moeilijk het is om een nieuw leven op te bouwen, maar het kan wel. Volgens hem is het daarvoor essentieel dat de jongeren hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Ze moeten iets vinden wat hen drijft, een passie als uitweg voor de criminaliteit. Voor hemzelf was dat muziek, schrijven en god. Bij Guiliano bleek het digitale vormgeving.
Trots laat hij zijn website zien aan Ajouad. Hij scrolt langs professioneel uitziende posters, logo’s en advertenties. Allemaal zelfgemaakt. “Ik heb het van YouTube geleerd, veel tutorials gekeken. Nu doe ik het voor allerlei soorten mensen. Laatst heb ik een logo voor een uitzendbureau gemaakt, dat staat nu gewoon buiten.” Het liefst zou hij er zijn fulltimebaan van maken, maar vooralsnog brengt het nog niet genoeg op. Daarom trekt de criminaliteit nog steeds aan hem. “Ik ben ermee bezig om eruit te stappen. Alleen gaan die dingen niet 1-2-3. Soms kom je obstakels tegen. Bijvoorbeeld als je geen geld hebt, als je blut bent. Je moet ook eten, snap je?”
In het tweede seizoen van Ajouad en de Top 600 duikt Ajouad El Miloudi opnieuw in de harde wereld van deze jonge veelplegers. Wat beweegt ze en hoe pak je ze het best aan? In deze aflevering onderzoekt hij hoe de jongens in de criminele wereld belanden en hoe het sommigen lukt om er weer uit te stappen.