Net ff anders: Hoe is het om te worstelen met dingen die de buitenwereld 'gewoon' vindt?
- 2 minuten leestijd
Soms gaat de wereld net iets te snel. Hoe is het leven voor mensen die niet zelfstandig met de trein kunnen, voor hunzelf kunnen koken, op vakantie durven en mensen niet durven te vertrouwen?
In Net ff anders volgen we Veerle, Vincent, Sanne, Shanice, Sander en Mitchell. Aan de buitenkant is niet te zien dat er iets aan de hand is met ze, en juist daarom is het bijblijven in het alledaagse leven zo moeilijk. Mitchell (28) wil graag zelfstandig kunnen reizen. Reisschema's zijn te ingewikkeld om te begrijpen, en als iets mis gaat of mis kán gaan raakt hij in paniek. Veerle (21) zou graag zelfstandig willen wonen, maar woont nog bij haar ouders. Veerle wil leren koken voor haarzelf zodat ze independent kan gaan wonen. Sander (24) is een ware kameleon. Hij is bang om zijn eigen mening te geven en daarvoor veroordeeld te worden, dus kiest hij altijd voor de weg met de minste weerstand. Samen delen ze iets belangrijks; ze zijn Net ff anders. Allemaal gaan ze aan de slag met dingen die door hun beperking tot nu toe niet lukken.
Frustrerend
Marlijn Weerdenburg gaat Net ff anders presenteren. Ze kijkt niet alleen mee, maar helpt ze ook op weg in hun ontwikkelingen. Marlijn:''Het is bijzonder om van zo dichtbij mee te mogen maken wat een lichte verstandelijke beperking precies is. Op het eerste gezicht viel mij niet zoveel op, maar hoe dichterbij ik mocht komen, hoe beter ik begreep hoe frustrerend onze snelle wereld is voor een lichte verstandelijke beperkte. Ik ben trots dat ik samen met hun dat inzichtelijk heb kunnen maken.''
Net ff anders, vanaf dinsdag 7 januari om 21.15 bij KRO-NCRV op NPO3.