Beluister het interview met Erik de Maaker over zijn onderzoek bij de Garo, Noorderlicht radio 18 april 2006 (ca 14 min).
  • 14:31

Beluister het interview met Erik de Maaker over zijn onderzoek bij de Garo, Noorderlicht radio 18 april 2006 (ca 14 min).

Noorderlicht radio, 18 april 2006
  • 46:47

Noorderlicht radio, 18 april 2006

Noorderlicht Noorderlicht

Logo van VPRO

Noorderlicht

  • Aflevering
  • Afl
  • 18 apr 2006, 11:02

VEROUDERING: Wetenschappers zoeken koortsachtig naar het eeuwige leven. Maar volgens hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers hebben ze nog een lange weg te gaan. Hij ontdekte dat onze ademhaling onvermijdelijk leidt tot de dood, omdat ons lichaam er onherstelbaar door wordt beschadigd. Aanstaande zondag praat hij over de geheimen van veroudering tijdens de vijfde Paradisolezing. In Noorderlicht geeft hij Ger Jochems alvast een voorproefje. PARADISOLEZINGEN: De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 tot 13.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Toegangskaarten kosten EURO 8,- per persoon, OKW-donateurs en VPRO-Backstage-leden betalen EURO 6,50. Meer informatie over de Paradisolezingen vindt u op de website van de K.L. Poll-stichting, hier links in het rijtje links. --- STEMMEN HOREN: Steven Scholtus hoort al sinds zijn 20e stemmen die hem dwingend toespreken. Psychiater Iris Sommer van het Utrechts Medisch Centrum behandelt hem experimenteel met transcraniale magnetische stimulatie, of TMS. Dat is een methode waarbij met behulp van een electromagneet de activiteit in spraakgebieden in de hersenen wordt geremd. Verslaggever Ger Wieberdink woonde een sessie bij. --- DOODSRITUELEN: Cultureel antropoloog Erik de Maaker woonde 21 maanden bij een familie van de Garo, een bergvolk in noordoost India, en bestudeerde daar hun doodsrituelen. Overlijdensrituelen kunnen veel zeggen over het dagelijks leven van een volk. De Maaker praatte niet alleen met de Garo, maar filmde ze ook uitgebreid. De opnames bekeek en besprak hij later samen met hen. Dat leidde tot nieuwe inzichten, zowel bij de onderzoeker als bij de Garo.

Complete afleveringen van
Noorderlicht Radio vind je op NPO Start.
Bekijk meer op NPO Start