Operatie Obesitas: is een maagverkleining het wondermiddel tegen obesitas?
- 2 minuten leestijd
12.000 maagverkleiningen pèr jaar, dat zijn er niet weinig! In eerste instantie lijkt het op een wondermiddel voor vele, maar dat blijkt toch vaak niet zo te zijn. Willie Wartaal, verkend de wereld van maagverkleiningen in deze vierdelige serie.
In de makkelijkste periode, kort na de operatie, gaat het afvallen snel en makkelijk. Maar daarna gaat het meestal minder soepel. Vaak is er een extra operatie nodig, blijft het worstelen met de eetverslaving een rol spelen, of komt er een andere verslaving aankloppen.
Willie Wartaal, die zelf ook enige ervaring heeft met de strijd tegen obesitas, volgt verschillende mensen in het process voor of na hun maagverkleining. Bijvoorbeeld Kars, hij verloor ruim 25 kilo én zijn diabetes binnen de eerste twee maanden na zijn maagverkleining. Of Eline (21), zij ging van 150 naar 70 kilo door haar maagverkleining, maar heeft nu last van het loshangende vet dat haar erg ongelukkig maakt. En bij rapper Dani (25), veranderde zijn eetverslaving in een gok- en wiet verslaving na zijn maagverkleining. Maar hij blijkt niet de enige: 8 procent van de mensen met een maagverkleining, krijgen er een andere verslaving voor terug.
Wat komt er allemaal bij een maagverkleining kijken? Waarom wordt er juist zo veel voor deze operatie gekozen? Wie mag wel een maagverkleining en wie niet? Welke impact heeft deze operatie op je leven, zowel geestelijk als lichamelijk? Willie Wartaal laat het zien.