OVT 6 februari 2011 uur 2
  • 60:00

OVT 6 februari 2011 uur 2

OVT

Logo van VPRO

OVT

  • Aflevering
  • Afl
  • 27 feb 2005, 10:57

Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm10.00-11.00:Egyptoloog Huub Pragt over de archeologische schatten van Egypte. N.a.v. de vernielingen van kunstschatten tijdens de onlusten in Egypte.Live uitzending van Roemeense revolutie 1989 was jarenlang voorbereid. Dat is de conclusie van het proefschrift van Dana Mustata. Een gesprek over haar onderzoek dat aan toont dat het live uitzenden van de Roemeense revolutie in 1989 geen spontane actie was, maar een proces dat al tien jaar binnen de privésfeer was voorbereid en dat werd verzwegen en gemanipuleerd door de geheime staatsveiligheidspolitie. En met de oud-ambassadeur uit die tijd Coen Stork.De column van de journalist Henk HoflandIn mei wordt Bob Dylan 70 jaar. Een gesprek met Patrick Roefflaer die in zijn boek ‘Bob Dylan in de studio’ het volledige achtergrondverhaal van elk van zijn bijna veertig studioplaten aan de hand van vele details en citaten van betrokken muzikanten en producers beschrijft.

11.00-12.00:

Dit weekend houdt Groen Links een congres. Hoe wordt daar gereageerd op het besluit van de fractie om in te stemmen met de politiemissie naar Afghanistan. Een gesprek met Dik verkuil, één van de auteurs van het boek ‘Van de straat naar de staat? Groen links 1990-2010’.Marnix Koolhaas over de muts en sjerp van Jaap Eden. Door zijn kleinzoon aan de Jaap Eden Baan gegeven tijdens een opname voor een documentaire van Astrid Nauta over 50 jaar Jaap Eden baan.11.25 Het Spoor Terug: ‘De fietsenstalling’Een tweedelige radiodocumentaire over de oprichting van het BimhuisSinds 2005 spelen de grootheden uit de jazzwereld in een chique blackbox aan de zuidelijke IJ-oever. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de eerste jaren na de opening in 1974 kwamen muzikanten als Art Blaky, Chet Baker, Dexter Gordon en Archy Shepp terecht in een uitgewoonde ruimte op de Oudeschans, met versleten crapauds en vieze toiletten. Ondanks dat gold het Bimhuis, voortkomend uit de Bond voor Improviserende Musici, al snel als een van de beste jazzpodia ter wereld. Wat ging er vooraf aan de BIM? En hoe waren die eerste jaren in het oude Bimhuis?

Met: saxofonist Hans Dulfer, trombonist Willem van Manen, drummer Han Bennink, jazzliefhebber Bernlef, bezoeker Jacques Waisvisz en jazzkenner Bert Vuijsje

Deel 1: de aanloop naar het Bimhuis Samenstelling: Laura Stek