Partydrug 4-FA wordt verboden, maar waarom eigenlijk?
Partydrug 4-FA wordt verboden, maar waarom eigenlijk?
- 3 minuten leestijd
4-fluoramfetamine, wat je misschien beter kent als de drug 4-FA of 4-FMP, is vanaf 1 april verboden.
De partydrug mag dan niet meer geproduceerd, verhandeld of verkocht worden. Volgens de overheid is de drug gevaarlijk.
Aan het eind van de zomer was het onrustig onder gebruikers van 4-FA. Het Trimbos-instituut bracht naar buiten dat mensen hersenbloedingen hadden opgelopen na het gebruik van de designer drug. Check hier de aflevering van Spuiten en Slikken over deze 'XTC light'
Nu nog legaal
Het spul is nu nog gewoon legaal te bestellen via internet. Maar daar komt dus een eind aan komend voorjaar. Dan valt 4-FA officieel onder de Opiumwet. Verslaggever Tom van ’t Einde van EenVandaag laat zien hoe makkelijk het is om nu aan de drug te komen:
De populaire drug 4-FA wordt verboden. Er zijn in NL al twee gebruikers overleden, maar wij kwamen heel makkelijk aan pillen. Via Whatsapp pic.twitter.com/B2yQeIeUtv
— EenVandaag (@eenvandaag) 7 december 2016
Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de effecten van 4-FA. Staatssecretaris Van Rijn vindt het zorgelijk dat de drug vooral in het uitgaansleven steeds populairder wordt. "Ik maak me grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen die vaak uitgaan. Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal."
Waar komt het verbod vandaan?
Het gebeurt regelmatig dat drugs worden verboden op basis van vage aannames, omdat keihard bewijs voor schadelijkheid bij nieuwe stoffen ontbreekt, zegt onderzoeker Tibor Brunt van het Trimbos tegen NOS op 3 . "Dat geldt nu ook voor dit verbod op 4-FA. Eigenlijk moet je iets pas verbieden na zorgvuldig onderzoek, maar dat duurt best wel lang."
Waarschuwingen gaan dus altijd vooraf aan het verbod op een drug. En die waarschuwingen komen vaak van het Trimbos. "We hebben nou eenmaal een waarschuwende functie." Maar, zegt hij, we moeten ook niet "te panisch en paniekerig" gaan doen. "Drugs zijn nooit altijd veilig. Ik mag hopen dat elke gebruiker dat wel weet en anders bij ons informatiemateriaal zoekt en wat de risico's zijn. Maar het is ook niet zo dat elke keer als je iets neemt, dat je dan Russische roulette speelt."
De waarschuwingen die over drugs naar buiten gaan, hebben nogal wat mitsen en maren, erkent ook Van den Brink van de Universiteit van Amsterdam. "Die relatieve bijdrage is altijd zo ingewikkeld en al snel overschat. Het hebben van seks kan een grotere reden van een doodsoorzaak zijn het gebruik van een drug."
Nee, het inderdaad niet gek dat het Trimbos-instituut met zulke waarschuwingen komt, zegt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink. "Zij zitten meer op het niveau van better safe than sorry. Ze vinden de waarschuwing niet afwegen tegen de lol die je ervan hebt."