Pata Negra worstjes met avocadocrème en mais
- 3 minuten leestijd
Chef: Stefan van Sprang van restaurant Aan de Poel in Amstelveen
INGREDIËNTEN
Aubergine
2
aubergines
Olijfolie
Sherrystroop
500 ml
medium sherry
Scheutje
sherryazijn
1 el
kippenbouillon
200 g
pata negra
Worst
200 g
varkensschouder
300 g
procureurstuk
200 g
Zeeuws spek
Schapensnaren
Knoflooktenen
Zout
en peper
1
takje tijm
Popcorn
Maïskorrels
voor popcorn
Zonnebloemolie
Tijm
Avocadocrème
2
avocado’s
Cajun
kruiden
0,5
citroen
Gebakken hazelnoten
Hazelnoten
Zonnebloem
olie
Krokante uitjes
2
banaansjalotten
Melk
Bloem
Zonnebloemolie
Gebakken gehaktballetjes
Olie
2 el mayonaise
0,5
bos bieslook
Extra nodig:
Microplane, keukenpapier, pan om te frituren, draadspaan, pan met dikke bodem en bijhorende deksel, crème brulée brander (gasbrander), keukenmachine of bakje van de staafmixer, wegwerp spuitzak.
Bereiding:
Aubergine kaviaar
Verwarm
de oven voor op 180C.
Halveer de aubergines en snijd ze in.
Leg de aubergines
op een ovenschaal en besprenkel met olijfolie.
Gaar de aubergines circa 30
minuten.
Lepel het vruchtvlees uit de schil en prak met een vork tot een puree.
Sherry siroop
Breng
de sherry aan de kook en laat op zacht vuur inkoken tot een siroop.
Breng
op smaak met de sherryazijn en de kippenbouillon.
Rol de
helft van de plakjes pata negra tot rolletjes.
Worst
Zet de
gehaktmolen in elkaar. Snijd het vlees fijn en maal met de rest van de plakjes
pata negra tot gehakt in de gehaktmolen. Als het vlees te grof is, haal het er
nog eens doorheen.
Pel en
rasp de knoflook voeg met het zout toe aan het gehakt en breng op smaak met
zout en peper.
Breng
een pan met water aan de kook. Spoel de schapensnaren. Bouw de gehakt molen om
tot worstmachine. Stroop de darm op om het pijpje. Leg een knoopje in de darm.
Stop het vlees in een worstmachine en maak worstjes. Knoop de worstjes dicht.
Kook
de worstjes circa 10 minuten op zacht vuur.
Verhit
voor het serveren een scheutje olie in de pan en bak de worstjes goudbruin.
Gebrande mais
Breng
een pan met water aan de kook, kook de maïskolven in circa 30 minuten gaar.
Laat
de maïskolven uitlekken en brand voor het serveren krokant met een crème brulée
brandertje.
Popcorn
Verhit
een scheutje olie in een pan, voeg de maïskorrels voor popcorn toe, sluit af
met de deksel en laat maïs met de tijm in circa 4 minuten tot popcorn poppen.
Laat
uitlekken op keukenpapier.
Avocadocrème
Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Maal de avocadocrème in de keukenmachine of bakje van de staafmixer fijn met de cajun kruiden en een scheutje sherry azijn. Schep de avocadocrème in een wegwerp spuitzak.
Gebakken hazelnoten
Rooster de hazelnoten in een pan met een klein scheutje olie goudbruin.
Krokante uitjes
Pel de
sjalotten en snijd in ringen.
Laat de ringen in melk wellen. Laat uitlekken en
wentel door de bloem.
Verhit zonnebloemolie tot circa 180C en bak de uiringen
in circa 2 minuten goudbruin.
Laat de ringen uitlekken op keukenpapier.
Gebakken gehaktballetjes
Hak de
bieslook in fijne ringen.
Rol de overige farce (=vulling) tot soepballetjes,
wentel ze door de mayonaise en vervolgens door de gebakken uitjes.
Verhit een
scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes krokant.
NPO 3 FOOD
Nog meer honger? Kijk op npo3.nl/FOOD