Pilletje hier, pilletje daar
Pilletje hier, pilletje daar
- 3 minuten leestijd
Dat Ritalin wordt gebruikt om de concentratie te verhogen wisten we al. Maar nu blijkt uit onderzoek dat 1 op de 4 studenten het gebruikt.
Een pilletje klappen om beter kunnen studeren; NOS op 3 schreef in 2015 al dat 1 op de 10 studenten dat wel eens doet. Nu blijkt uit onderzoek onder 400 HBO en WO studenten dat 1 op de 4 van hen wel eens Ritalin gebruikt om zich beter te kunnen concentreren. Maar dat is best gevaarlijk, zegt het Instituut voor Verantwoorde Medicijngebruik.
Methylfenidaat, het werkzame stofje, kan namelijk nare bijwerkingen zoals depressie, angst en slapeloosheid veroorzaken. Het geneesmiddel is dan ook niet goedgekeurd voor gebruik door volwassenen. Dat het wel nog wordt voorschreven komt doordat sommige mensen ook na hun 18e nog steeds veel baat hebben bij het middel.
Een pilletje scoren is niet heel moeilijk, vertelt Elvira: "Mijn huisgenoot handelt erin. Ik hoef hem maar een paar euro per pil te betalen, dat heb ik er wel voor over." Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat Ritalin van een bekende krijgen het meest voorkomt, 77% doet het op die manier. 13% geeft aan het ook wel eens via een dealer te kopen, en nog eens 13% koopt 't via internet.
Maar dat is wel illegaal. Ritalin is namelijk alleen maar op recept te krijgen en dat betekent dus dat je er niet zelf in mag handelen. Even 10 pilletjes verkopen kan je een boete van meer dan €1300,- of een gevangenisstraf tot 46 dagen opleveren.
Vind je het nou wat ver gaan om Ritalin te slikken voor je tentamens? Dan zijn er ook was meer natuurlijke producten die je kan nemen. Vorig jaar schreef NOS op 3 al over de Braincaps; een pil dat ervoor zou zorgen dat je gaat studeren als een trein.
Het is bedacht door Mucahit Yalaniz en David Lo Dico. Twee studenten die koffie niet genoeg vonden, maar Ritalin een stap te ver. De pillen gaan volgens henzelf als warme broodjes over de toonbank, vooral in tentamenperiode.
Mag dat zomaar? Ja hoor. De pillen worden Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gezien als voedingssupplementen, en die mag iedereen maken zo lang ze zich maar houden aan de regels.
Maar niet iedereen is overtuigd van dit soort wonderpillen. "Meestal werken dat soort supplementen niet. Dan is er niets aan de hand", zegt Herman Ram van de Dopingautoriteit. Maar, zegt hij ook, "als de claims wel kloppen dan kom je in een schemergebied. Dan zit er bijna per definitie een stofje in dat niet in een voedingssupplement thuishoort. Dan vallen dergelijke pillen onder de geneesmiddelen- of opiumwet en mogen ze niet zomaar vrij verhandeld worden."
Hoe voel je je nou als je Ritalin neemt? Nellie checkte 't al ff voor je:
De hele tien minuten uitgekeken en geïnspireerd geraakt? Kijk dan nog eerst ff de do's en don'ts: