Popcorntijd: Jason Bourne en The Master
Popcorntijd: Jason Bourne en The Master
- 4 minuten leestijd
In Popcorntijd bespreekt André Nientied wekelijks het leukste filmnieuws en de beste kijktips. Deze week: Jason Bourne plus The Master.
Vergeet James Bond en Jack Bauer even, onze favoriete JB –
Jason Bourne – is weer terug, mét Matt Damon gelukkig. Na The Bourne Trilogy (2002:
The Bourne Identity; 2004: The Bourne Supremacy; 2007 The Bourne Ultimatum) moesten
we het in The Bourne Legacy (2012) ineens doen met Jeremy Renner. Geen slecht
acteur, maar een Bourne-film zonder Bourne is als een Batman-film zonder de
vleermuisman. Om die reden werd The Bourne Legacy ook wel spottend ‘The Bourne
Superfluity’ genoemd, de Overbodige Bourne.
Goed, Jason Bourne is zelf dus weer terug in een film die simpelweg Jason Bourne heet: ‘You Know His Name’ luidt dan ook de tagline. Maar hoe zat het ook weer met Treadmill, Blackbriar en al die Top Secret CIA-programma’s waar Bourne in betrokken was? Voor wie het - net als de met geheugenverlies kampende Bourne - niet meer weet vat de altijd behulpzame Matt Damon de trilogie samen in 90 seconden:
In de nieuwe film zien we Bourne terug als anonieme prijsvechter aan de Grieks-Albanese grens, waar oude bekende Nicky Parsons (Julia Stiles) hem opspoort. Zij heeft de CIA-archieven gehackt en informatie over het verleden van Bourne gevonden. Dat moet Bourne – geplaagd door flashbacks - interesseren.
Maar niet alleen Bourne is hierin geïnteresseerd: de CIA maakt meteen jacht op de hackers, die ‘erger dan Snowden’ zijn, volgens CIA-baas Robert Dewey (Tommy Lee Jones, die er met zijn gekreukelde gezicht en de wallen onder zijn ogen uit ziet als een kruising tussen een panda en een onopgemaakt bed). De ambitieuze CIA-agente Heather Lee (Alicia Vikander) wordt op de zaak gezet, maar ze twijfelt al snel aan de zuivere bedoelingen van haar superieur.
Ook in dit nieuwe Bourne-avontuur, net als deel 2 & 3 geregisseerd door Paul Greengrass, ligt het tempo lekker hoog: binnen een uur wordt Reykjavik, Athene, Berlijn en Londen met de nodige blikschade aangedaan en dan moet het slotspektakel – een auto-achtervolging in Las Vegas - nog komen. Maar dat is niet het enige: Jason Bourne combineert actie met actualiteit, door zinnige vragen te stellen over controlesystemen zoals de NSA versus privacy; zelfs de ‘lone wolf’ komt ter sprake. Dat maakt ook deze Bourne-film een actiefilm mét hersens. En mét Matt, natuurlijk!
The Master
Eerder deze maand zond de NPO Walk the Line uit, met Joaquin Phoenix, en A Most Wanted Man, met Philip Seymour Hoffman. Deze twee
acteerkanonnen staan in The Master (2012)
van Paul Thomas Anderson tegenover elkaar. Letterlijk, want één van de meest
intense scènes in The Master is een therapiesessie waarbij leermeester
Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) de door WOII getraumatiseerde Freddie
Quell (Joaquin Phoenix) uithoort over zijn verleden. Extra handicap is dat
Freddie hierbij niet mag knipperen, want dan begint de sessie opnieuw.
Hoffmans Lancaster Dodd is met zijn vage succestheorieën gebaseerd op de Scientology-goeroe L. Ron Hubbard, gaf regisseur Paul Thomas Anderson achteraf toe. Dat bracht hem wel in conflict met zijn vriend én Scientology-aanhanger Tom Cruise, die een macho zelfhulpgoeroe speelde in Andersons Magnolia.
Let ook op een bijrolletje van Rami Malek, beter bekend als Elliot in het door de NPO uitgezonden Mr. Robot: hij speelt de man die met Dodds dochter Elizabeth trouwt.
The Master: zaterdag 30 juli om 22:35u op NPO2
Over André
Eerst even
wat schaamteloos name-droppen: van Matt Dillon tot Matt Damon, van Michael
Fassbender tot Michael Douglas en van Martin Freeman tot Morgan Freeman (en dat
was alleen maar de M): André Nientied interviewde bijna iedereen. Hij schreef jarenlang
recensies, artikelen en interviews voor onder meer Nieuwe Revu en Nu.nl en reisde tientallen malen af naar Los Angeles en de filmfestivals van Cannes en
Venetië. Maar zijn favoriete film blijft The Big Lebowski.
@nientied