Pre-workout geeft je vleugels, maar er kleven ook gevaren aan.
- 3 minuten leestijd
Joel Beukers, Mobicep, Kosso, Yolanthe, Fajah, DieTim en The Dutch Giant: een groeiende rits aan BN’ers verbindt hun naam aan sportsupplementen zoals pre-workout.
In deze aflevering van Happy Trending verdiepen Défano en Emma zich in deze wereld. Ze gaan in gesprek met gebruikers en bespreken de positieve en negatieve kanten van pre-workout. Daarnaast zoeken ze met een wetenschapper uit wat er waar is van de claims van pre-workouts.
Wat is pre-workout?
Voor de mensen onder ons die zich niet zo druk maken om hun summer body en denken: wat is pre-workout? Een pre-workoutsupplement moet zorgen voor een boost aan energie en meer focus tijdens het sporten. Pre-workouts zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals poeders, capsules of tabletten, waarvan poeder de populairste vorm is. Voor een maximaal effect neem je het middel zo’n 15 tot 20 minuten voordat je gaat sporten. Gebruikers geven aan dat het begint te werken wanneer ze hartkloppingen krijgen, de armen beginnen te tintelen en het hoofd heet wordt.
De meeste pre-workouts bestaan uit een mix van snelle koolhydraten, creatine, aminozuren, stikstof, vitaminen, cafeïne en andere voedingssupplementen. Niet alle pre-workouts bevatten deze ingrediënten. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten met of zonder cafeïne.
Emma ontmoet voedingsdeskundige Paul Bosma. Hij vertelt dat er veel verschillende stoffen worden gebruikt in pre-workouts. Die stoffen hebben met elkaar gemeen dat ze je energie verhogen of je vermoeidheid remmen/uitstellen. Dit resulteert in meer energie en minder vermoeidheid, waardoor je meer werk kan verrichten in de sportschool. Paul vertelt dat men ervan uitgaat dat dit in de toekomst lijdt tot meer spiergroei en meer kracht.
Pre-workouts bestaan al sinds de jaren tachtig en in die tijd zat er zelfs een soort amfetamine in, DMAA. Sinds 2012 is dit stimulerende middel verboden in pre-workouts omdat het de kans op hartproblemen verhoogt. Dat betekent alleen niet dat pre-workouts tegenwoordig onschuldig zijn. Verbasteringen van DMAA, zoals DMHA of DMBA, komen alsnog in pre-workouts terecht.
Joel Beukers geeft in Happy Trending aan dat je tegenwoordig ziet dat jongeren veel te veel scoops nemen, hij suggereert dat jongeren dit doen omdat het wellicht stoer zou zijn. Het gebruik van pre-workout is ook niet zonder gevaar. Uit onderzoek van Cohen Children's Medical Center in New York is gebleken dat een schep pre-workoutpoeder evenveel cafeïne kan bevatten als vijf koppen koffie. Het is daarom belangrijk dat men zich aan de aangegeven hoeveelheden houdt die vermeld staan op de verpakking.
In de aflevering worden pre-workouts van influencers en BN’ers getest op smaak en werkzaamheid. Om het onderzoek compleet af te ronden kunnen we natuurlijk niet achterblijven en hebben we onze eigen pre-workout ontwikkeld, Bulking Bad. Paul licht toe wat voor effect de meest gebruikte supplementen hebben. In tegenstelling tot de pre-workouts die je in de winkel kan kopen, bevat deze zuivere variant alleen stoffen waarvan bewezen is dat ze effect hebben. Uit onderzoek is gebleken dat creatine het beste sportsupplement is, toch gebruiken Emma en Paul geen creatine in hun pre-workout. “Creatine doet niks acuut. Er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat je het beter na je workout kan nemen,” vertelt Paul. Défano en Emma laten hun product keuren door een testpanel van ware krachtpatsers. Ben je benieuwd wat zij van onze pre-workout vinden? Kijk de hele aflevering hieronder: