Prins William en Lady Gaga: praat over psychische problemen
Prins William en Lady Gaga: praat over psychische problemen
- 3 minuten leestijd
Schaam je nergens voor, zeggen de Britse prins en Amerikaanse zangeres.
"Als je je niet goed voelt, ben je niet alleen." Dat is de boodschap van de video die de Amerikaanse zangeres Lady Gaga deelt op Twitter, waarin ze een Skypegesprek heeft met de Britse prins William.
Beiden zetten zich in om psychische problemen bespreekbaar te maken. Lady Gaga deed dat vorig jaar al door zelf bekend te maken dat ze lijdt aan paniekaanvallen en depressies. Ze schreef toen een open brief aan haar fans waar ze vertelt over de problemen waar ze mee te maken heeft. De 30-jarige zangeres durfde zelfs soms het huis niet meer uit.
#Okaytosay
"Ik vond het ontzettend ontroerend en dapper van je om zulke persoonlijke gevoelens bekend te maken", zegt William daarover in de nieuwe video. En dat zouden wat hem betreft meer mensen moeten doen. Hij zet zich daarom in voor de campagne #okaytosay, waarin ook andere (bekende) mensen zich openlijk uitspreken over hun psychische problemen.
Thanks to Prince William & @heads_together for inviting me to join this important conversation around mental health awareness #oktosay pic.twitter.com/w4RYmw7Llj
— xoxo, Joanne (@ladygaga) April 18, 2017
De oproep komt een dag na een openhartig interview met zijn broer, prins Harry, die daarin vertelt hoe hij met de dood van zijn moeder Diana is omgegaan. Een belangrijke stap, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. "Het is een enorme erkenning voor mensen die ook jong een vader, moeder, broertje of zusje hebben verloren en die ook nooit aan rouwen zijn toegekomen."
De 32-jarige prins vertelt dat hij meerdere keren psychologische hulp heeft gezocht. "Zelfs meer dan een paar keer. Het is geweldig."
Depressie = taboe
Dat dit soort bekende mensen zich uitspreken over hun psyche is een stap in de goede richting, want spreken over je problemen of in therapie gaan is nog een taboe, ziet ook Sophie Hilbrand in haar programma Sophie in de Mentale Kreukels.
En dat terwijl jonge mensen steeds vaker kampen met ernstige depressies. En dat gaat vaak gepaard met schaamte en is een taboe. Brandpunt zocht daarom jongeren op die kampen met deze problemen en probeerde een verklaring te vinden voor de toename.
Maar tuurlijk, bespreken blijft lastig. Sommige creatievelingen verwerken hun gedachtes daarom liever in tekeningen. 3FM Tussenuur verzamelde strips die precies laten zien hoe het is om depressief te zijn.