Scheten als bloemetjes en hete bliksem
- 4 minuten leestijd
Kun je een scheet naar bloemetjes laten ruiken? Kun je hete bliksem opwarmen met bliksem? Dat zou best lekker zijn, toch...? Maar wat werkt nou wél, wat werkt niet? En nog belangrijker: hoe dan?
1. Wet van Bernoulli
De wet van Bernoulli leert ons dat als lucht sneller stroomt, de druk lager wordt en we daardoor iets de lucht in kunnen krijgen. Dit zien we in de eerste aflevering wanneer Jurre en Kaj met bladblazers wc-papier door de studio blazen. Maar ook vliegtuigen komen zo de lucht in.
Hoe werkt dat nou? Als de lucht boven de vleugel sneller stroomt, is de druk daar lager. Hierdoor wordt de druk aan de onderkant lager en wordt het de lucht in geschoten. Snap je het nou niet? Kijk dan even het fragment terug!
2. De kracht van de natuur voor een warme maaltijd
In een onweerswolk heb je dalende stroming en stijgende stroming. Daar wordt de onweerswolk mee opgeladen. In die wolk zitten deeltjes: positieve ontlading, die zitten vaak bovenin, en negatieve ontlading, die zitten onderin. Dit gaat door elkaar heen en boem: een bliksemschicht. Maar is die stroom warm genoeg om er iets mee op te warmen?
Jurre en Kaj gaan langs bij elektrokunstenaars Arjan en Arjan. Zijn hebben een machine in elkaar geknutseld waarmee ze zelf bliksem kunnen opwekken. Uit deze machine komt wel een miljoen volt vrij. Zo'n bliksemschicht kán oplopen tot wel 30.000 graden. Moet lukken, toch?
Er zit alleen wel één maar aan dit verhaal: warmte wordt gecreëerd als er een stroom door een weerstand heen beweegt. De hoger die weerstand, de hoger de temperatuur. Bliksem moet altijd door lucht heen. En lucht werkt als een soort isolator. Het is dus erg zwaar voor bliksem om door die lucht heen te gaan. Daar komt heel veel warmte bij vrij. Zelfs meer dan de oppervlakte van de zon! Ook zoekt bliksem de weg van de minste weerstand. Dus as bliksem een bliksemafleider heeft gevonden, kiest 'ie eerder die weg. Dan komt er dus ook een stuk minder warmte vrij. Dus, kun je er iets mee opwarmen? Nee, helaas.
3. Scheetjes naar bloemetjes
We laten met zijn allen tot wel tien scheetjes per dag. Mannen vaker dan vrouwen. Eigenlijk is het dus heel normaal. Maar toch schamen (de meeste) van ons zich ervoor. Een scheet, of flatus in medische termen, is eigenlijk lucht gemaakt uit voeding. Als je iets eet komt dat via je maag in je dunne darm en daarna in je dikke darm. Daar zitten triljarden bacteriën, die bacteriën voed je met dat eten. Die zetten dat dan weer om en daar komen gassen bij vrij. Hoe erg je scheet stinkt, hangt ook af van de bacteriën die in je darm zitten. Als je bijvoorbeeld een virus hebt is de samenstelling van bacteriën anders, dan kan ook de geur van je scheet veranderen.
Maar kan de geur van die scheet ook veranderen naar een bloemetjesgeur? In principe wel, maar niet zonder moeite. Eerst moet je je darmen spoelen met een klysma en waarna een arts een endoscopie kan doen. Dan is het alleen nog maar een kwestie van bloemetjeslucht naar binnen pompen en scheten maar!
Wat overigens wel kan is je scheet ophouden om zo de stank te voorkomen. Het is namelijk mogelijk voor je armen om dat gas terug op te nemen in je bloed. Zo kan het gas via je bloed in je longen komen en kan je 'm uitademen. Goor!
4. Elk pondje door het mondje
We kennen het allemaal, dat gevoel dat je zóveel hebt gegeten dat je bijna ontploft. En dan vraag je je af: weeg je nou exact hetzelfde als je binnenkrijgt? Dát hebben we getest. Mike weegt 85,90 kilo, heeft 1570 gram gegeten en zou dus direct na die maaltijd 87,47 moeten wegen. Als Mike op de weegschaal staat weegt hij maar 87,10 kilo. Conclusie: niet ieder pontje, gaat door het mondje. Misschien heeft hij de overige 300 gram er tijdens de maaltijd wel uitgezweet, wie weet...
Wil je de hele uitzending terugkijken? Kijk 'm hieronder!