Racen, voetballen en vliegen met een nieuwe nier
- 3 minuten leestijd
Iedereen kan zich wel zijn of haar eerste rijles herinneren, maar voor Timo (17) is deze extra speciaal. In KRO-NCRV’s ‘De Ziekste Dag’ mag hij namelijk scheuren over het circuit van Zandvoort. Maar met deze scheurende kilometers over het territorium van Max Verstappen is het nog niet gedaan.
‘Niks machtelozer’
Timo heeft in zijn 17 levensjaren al veel meegemaakt. Hij heeft namelijk te kampen met zowel nier- als blaasfalen. Begin dit jaar lag hij nog doodziek in een Rotterdams ziekenhuis, echter door een nieuwe nier knapte hij zienderogen op. En die nier kwam niet van een vreemde: zijn eigen vader schonk hem deze. “Er is niks machtelozer dan je kind ziek zien zijn”, vertelt vader Joeri er zelf over. “En als je hem dan een nier kunt geven die hem als het goed is een beter perspectief geeft van zo’n vijftien tot twintig jaar, dat geeft in ieder geval het gevoel dat je nog iets kunt doen.”
Groeiende wachtlijst
In Nederland zijn er rond de 1,7 miljoen mensen (dat is dus 10% van de bevolking) die te maken hebben met nierschade, wat uiteindelijk kan leiden tot nierfalen. Ieder jaar komen er maar liefst 2.000 patiënten met nierfalen bij, een aantal dat groeit door onder meer vergrijzing en toename van mensen met diabetes. Hierdoor groeit ook de wachtlijst van mensen die wachten op een donornier. Waar in 2017 er 650 mensen wachtten op een nieuwe nier, waren dat er in 2022 bijna een derde meer: 923, blijkt uit cijfers van de Nierstichting. En dat aantal zal waarschijnlijk nog hoger worden.
Donorwet
Is er dan alleen maar slecht nieuws voor nierpatiënten? Nee, er is ook goed nieuws te melden. Door de nieuwe donorwet stijgt ook het aantal donoren en transplantaties. In 2022 werden er een recordaantal van 516 niertransplantaties uitgevoerd door een levende donor en hebben 492 mensen na overlijden een nier gedoneerd. Mede door de nieuwe donorwet dus, waardoor nu 8,1 miljoen mensen als donor geregistreerd staan. Volgens de Nierstichting een groot succes en een goed perspectief voor alle nierpatiënten in Nederland.
Racen en vliegen
Naast een nieuwe nier en een leven vol medicijnen, is er nog één ding dat Timo op de been houdt: voetbal. Dus na een dag scheuren en dragracen over het circuit van Zandvoort, wacht hem de volgende dag nog een verassing. Allereerst gaat er een droom van zowel hem als zijn vader in vervulling: een helikoptervlucht boven de skyline van Rotterdam. Maar daar houdt het nog niet op, want de helikopter landt, niet geheel toevallig, op het veld van zijn eigen voetbalclub. Want Timo baalde toen hij door het rijden op Zandvoort zijn training miste, dus dat wordt maar even goedgemaakt.
Een oude bekende
In de stromende regen laat de trainer Timo, zijn team en presentator Niek hard werken. Totdat even later een terreinknecht het veld opstapt. Maar dat blijkt wel een heel bekende voetballer te zijn, en een bekende van Timo zelf: ras-Feyenoorder en huidig assistent-trainer, John de Wolf. Timo en John kennen elkaar al van een eerdere ontmoeting toen De Wolf bij Timo aan zijn ziekenhuisbed stond. “Ik zag hem toen als een ziek persoon in bed liggen, toen hij net geopereerd was”, vertelt oud-voetballer De Wolf. “Dan is het des te mooier om hem nu in tenue op het voetbalveld te zien staan. Dan hoef ik ook niet te vragen hoe het met hem gaat.”