RECEPT - Défano Holwijn - Vegan roti met kipstuckjes
- 3 minuten leestijd
Donnie en Defano maken een vegan variant van roti. Zonder kip en ei! Benieuwd naar het recept?
Roti zonder kip? Wàààt? Ja hoor, no problemo. Zonder kip, en zonder ei. Vegan kipstuckjes lenen zich perfect voor dit soort uitbundige curries met saus en pepers en veel specerijen. Vegan kipstuckjes zijn heel neutraal van smaak van zichzelf (net als echte dierlijke dooie kip), een soort blank canvas eigenlijk, waar je in dit geval dus roti op schildert. Naar goed Surinaams gebruik mét bouillonblokjes uiteraard, maar dan van groente gemaakt. De sambal van Madame Jeannette die je erbij serveert doet je sowieso al je zorgen vergeten…
Vegan roti
Voor: 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 min
Kooktijd: ca. 45 min.
Ingrediënten:
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 4 tomaten (optioneel)
- 500 g aardappelen
- 400 g kousenband (of sperzieboontjes)
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el massala kerrie
- 320 g kipstuckjes
- 1 madame Jeanette peper
- 2 vegan groentebouillonblokjes
- 350 ml water
- 4 rotivellen
- Madame Jeannette sambal
Aan de slag:
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de tomaten in stukjes, schil de aardappels en snijd ze in stukken van ca 3 cm, haal de kousenband of boontjes af en snij in stukken van ca 5 cm.
- Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin op laat vuur de kerrie massala met de uien en de knoflook 3 min. Snijd grote kipstuckjes eventueel iets kleiner. Zet het vuur hoger. Voeg de kipstuckjes toe en bak 3 min. mee.
- Voeg de aardappelen, de tomaten en de kousenband toe samen met de bouillonblokjes en het water. Breng aan de kook, voeg de Madame Jeannette peper toe, zet het vuur laag en laat met deksel op de pan in ca 30 min. zachtjes koken. Roer regelmatig.
- Kook nog 15 min. zonder deksel. Verwijder de peper en breng op smaak.
- Verwarm de rotivellen in een koekenpan en vul ze met het vegan kipmengsel. Serveer met sambal van Madame Jeannette.
EXTRA VEGAN EI
Eiwit
Ingrediënten
- 1 1/2 cup/360 ml. ongezoete sojamelk (of andere ongezoete plantaardige melk naar keuze)
- 1/2 teaspoon kala namak
- 2 teaspoons agar agar poeder
Benodigdheden
- Eivorm
- Lepel
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten en schenk deze in een steelpan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur zachter en roer een paar minuten goed door met een houten lepel tot het dikker begint te worden.
- Haal van het vuur, laat iets afkoelen en verdeel over de vormen.
- Zet de vormen een uurtje in de koelkast.
- Haal met een kleine lepel een ovaalvormig gedeelte uit de eivorm zodat je hier later het eigeel in kan doen.
Eigeel
Ingrediënten
- 1 grote witte aardappel
- 2 teaspoons vegan boter of margarine
- 1 tablespoon edelgistvlokken
- 1/4 teaspoon kala namak
- 1/4 teaspoon kurkuma (voor de gele kleur)
- 1/4 teaspoon knoflookpoeder
Bereidingswijze
- Schil de aardappel en kook ze in blokjes gaar en giet af.
- Prak de aardappel fijn en voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door.
- Doe het eigeel in het ovaalvormige gat van het eiwit