Reizen en kinderen: het au pair leven is een aanrader
- 5 minuten leestijd
Nederlandse au pairs zijn overal ter wereld te vinden. Hoe is het nu écht om au pair te zijn? Betaalt het goed? Moeten de ouders rijk zijn voor een au pair? Kun je genoeg van het land zien?
Shanti van Kan (20), een Nederlandse die als au pair in Amerika werkt en woont, is au pair van een tweeling van 9. Hier vertelt ze over.
Hoe kwam je op het idee om als au pair naar het buitenland te gaan?
“Na mijn opleiding afgerond te hebben, wist ik niet goed wat ik wilde. Samen met mijn moeder zat ik op de bank het tv-programma ‘Ik vertrek’ te kijken. Tijdens het bekijken van de aflevering, bedacht ik me dat ik meer van de wereld wil zien. Dit zijn de perfecte jaren om naar het buitenland te gaan, dacht ik. Ik moet dit gedaan hebben voordat ik een huis en kinderen heb. Ik ging uitzoeken of dit op een goedkope en leuke manier kan. Als student had ik niet namelijk niet veel geld. Toen kwam ik op een beurs een organisatie tegen die jongeren helpt om au pair in het buitenland te zijn. Ik voelde een klik met ze en sloot me bij ze aan.”
Hoe gaat zo’n organisatie te werk?
“Ik moest 200 uur aan werkervaring met kinderen hebben. De organisatie die je helpt, heeft dit verplicht gemaakt. Ook moet je referenties aanleveren. Deze worden dan opgebeld. Je komt heel snel in aanmerking. Het telt bijvoorbeeld mee wanneer je op je broertje, zusje of neefje hebt opgepast. Ze helpen je met een vlucht en ook krijg je een Nederlandse en Amerikaanse begeleider. Als je vragen of problemen hebt, kun je altijd bij ze terecht. Voor die begeleiding moet je overigens wel betalen: volgens mij heb ik rond de 1800 euro betaald. Dit is inclusief vlucht, begeleiding en steun vanuit Nederland.”
Hoe zat het met het geld in Amerika?
“Ik heb geluk met een gastgezin dat erg ondersteunend in geld is. Dit is niet overal en altijd in gezinnen het geval. Ik krijg hulp van ze met essentiële spullen. Ook shop ik met mijn moeder kleding en schoenen. Dat zij mij willen helpen met het kopen van kleding of andere belangrijke spullen, is heel fijn. Ik realiseer me ook dat het een bijzondere situatie is dat ik bijvoorbeeld gratis outfits van ze krijg. Op die manier kan ik natuurlijk veel geld sparen. Het minimale loon van een au pair is 197,95 dollar per week. Meestal gaan de gezinnen wel over dat bedrag. Ik krijg precies 200 dollar per week. Dit is voor mij meer dan voldoende. Met dat geld plan ik reizen in!”
Zit je dan in een rijk gastgezin?
“Mijn gastgezin heeft het wel breed, ja. Ze hoeven niet op al het geld te letten.”
Je zei net zelf dat je met dat geld kunt reizen, hoeveel vrije tijd krijg jij?
“Ik heb ieder weekend vrij. Dat is erg fijn. Ik zou op een vrijdagmiddag weg kunnen gaan en zondag terug kunnen komen. Via de organisatie die mij verder helpt, krijg ik vaste vakantiedagen (10 in totaal gedurende het hele jaar). Dit is voor mij voldoende. Want de weekenden zijn sowieso vrij. Ik ben in het begin minimaal twee keer in de maand weggeweest.”
Zou jij iedereen aanraden om au pair te zijn?
“Je moet het écht leuk vinden om met kinderen te werken. Je bent tachtig procent van je tijd met het gastgezin. Als je reizen en kinderen leuk vindt, raad ik het 100% zeker aan om het te doen. Ook moet je flexibel zijn. Soms verschillen de uren namelijk. Je werkt nog steeds met kinderen… Wanneer je mijn Instagram pagina opent, lijkt het net alsof het leven als au pair geweldig is, maar het kent natuurlijk ook veel moeilijkheden. Het begint al met dat je je gezin nog nooit in het echt gezien hebt. Je leert ze, voor je vertrek, online kennen.”
Waar ben jij allemaal tegen aan gelopen als au pair?
“Je krijgt via de online meetings een bepaald beeld van je gezin. In de realiteit is het natuurlijk nog steeds heel erg wennen. Je leert dan pas een gezin écht kennen. Het is soms moeilijk om bij anderen te wonen: het kan erg leuk zijn maar ook erg zwaar. Het is lastig om in je eentje te zijn. Je denkt aan je vrienden van thuis en ook kun je je familie erg missen. Je kunt je ook wel eens eenzaam voelen… Je moet je hele sociale netwerk vanuit niks opbouwen. Je kent hier niemand.”
Hoe help je je door moeilijke tijden heen?
“Er zijn au pair groepen, die gaan via de organisatie, waar we contact met andere au pairs kunnen opnemen. Je kunt altijd met andere Nederlandse meiden kletsen over je tijd in Amerika. Dat is altijd fijn.”
Als je nu zou moeten kiezen, zou je het nu liever wel of niet anderen aanraden om als au pair in het buitenland te werken?
“Zeker wel! Als je kinderen geweldig vindt, je open staat voor een nieuw leven, je van veel reizen houdt en je wilt een uitdaging aan gaan in het leven, dan raad ik het iedereen aan!”