Romesh (25) ontwerpt achtbanen
Romesh (25) ontwerpt achtbanen
- 3 minuten leestijd
Romesh Popelier (25) doet aan Rollercoaster Tycoon, alleen dan in het echt.
Zo omschrijft Romesh zelf de opdracht die hij kreeg van het Deense attractiepark Legoland Billund: een nieuwe achtbaan ontwerpen. De student werktuigbouwkunde liep stage bij een Duitse achtbaanleverancier, waar hij onderzocht hoe je een bepaalde achtbaansimulator kunt gebruiken bij de bouw en verkoop van rollercoasters. Hartstikke leuk natuurlijk, maar zijn stagebegeleider wist ook dat de uiteindelijke droom van Romesh was om zelf een achtbaan te maken.
Sinds zijn eerste bezoekje aan de Efteling is hij namelijk in de ban van achtbanen. "Ik vind het gewoon fascinerend dat mensen in zo'n raar apparaat gaan zitten, zich door elkaar laten schudden en daar dan een leuke dag aan beleven."
Zijn doel om ooit zelf zo'n apparaat te bedenken kwam sneller uit dan hij dacht. Want dankzij zijn begeleider belandde het verzoek van Legoland op het bureau van de toen 24-jarige Nederlandse student."Ik besef het zelf nog niet helemaal", zegt Romesh.
NOS Mashup ging met Romesh een dagje naar de Efteling (en uiteraard in de achtbaan):
Romesh kreeg bij zijn ontwerp alle vrijheid van het attractiepark. "Ik kreeg eigenlijk een tekening van het park waarbinnen de achtbaan moest vallen. Hij moest tussen de 280 en 300 meter zijn en geschikt zijn voor kinderen. Dat betekende geen loopings, helaas." Hij mag verder nog weinig vertellen over hoe zijn rollercoaster er precies uitziet. "Het is aan Legoland zelf om dat bekend te maken. Ik mag nog niks zeggen."
Wel kan hij verklappen dat-ie Flyvende Ørn gaat heten, dat is Deens voor Vliegende Adelaar. De achtbaan krijgt de stijl van de Rocky Mountains mee, wordt 11 meter hoog en gaat maximaal 46 kilometer per uur.
Voor Romesh is het verder ook nog afwachten hoe een ritje er in zijn eigen achtbaan uit zal zien. De attractie wordt op dit moment gemaakt in een fabriek in Duitsland en volgend jaar moet-ie in Legoland geplaatst worden.
Maar wat levert dat op, een achtbaan bouwen? "De aanschaf van een achtbaan kost miljoenen. Wat deze kost mag ik niet zeggen, maar ik heb er zelf een mooi uurloon aan overgehouden", zegt Romesh.
Ondertussen droomt de student verder. Nu is het uittekenen van de achtbaan nog gedaan door de fabriek, maar uiteindelijk hoopt Romesh alles zelf te doen van A tot Z.