Shell we talk about climate change?
Shell we talk about climate change?
- 2 minuten leestijd
Al in 1986 waarschuwde Shell intern voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering. Maar er iets aan doen, ging ze een stap te ver.
Al in 1986 waarschuwde Shell in een vertrouwelijk rapport voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering als gevolg van CO2-uitstoot. Dat schrijft De Correspondent vandaag in een reconstructie op basis van interne documenten. Maar ondanks de waarschuwingen investeert Shell zelf amper in groene energie.
Film
In 1991 bracht het olieconcern ook een korte film uit over de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering, Climate of Concern, die op scholen en universiteiten werd vertoond. Hierin wordt opgeroepen om "nú actie te ondernemen" om het doemscenario te voorkomen.
Hiermee liep Shell ver voor de troepen uit. Begin jaren 90 was het nog geen uitgemaakte zaak dat menselijk handelen de belangrijkste factor is bij de opwarming van de aarde en daaruit voortkomende klimaatverandering. Daarover is nu onder klimaatwetenschappers geen discussie meer, maar toch zijn er nog genoeg klimaatsceptici. Gideon Levy maakte daar voor 2Doc een documentaire over:
Shell wist dus in de jaren '90 al dat fossiele brandstoffen maximaal bijdragen aan de opwarming van de aarde. Toch heeft de multinational sindsdien zijn koers nauwelijks veranderd en investeert Shell vrijwel uitsluitend in fossiele brandstoffen, zegt journalist Jelmer Mommers die het verhaal voor De Correspondent heeft uitgewerkt, in het NOSRadio 1 Journaal.
In het Shell-rapport uit 1986 staat dat de opwarming ertoe kan leiden dat delen van de aarde onbewoonbaar zullen worden. Ook wordt al gewaarschuwd voor overstromingen, extreem weer en migratiestromen, kortom "veranderingen die de grootste uit de geschiedenis zullen blijken", citeert Mommers uit het stuk.
Nu al blijkt dat de mens een onuitwisbare invloed heeft op de aarde, zo stellen de makers van 'Tijdperk van de mens', een aflevering van VPRO Tegenlicht.