Shopgewoontes én kledingissues
- 5 minuten leestijd
Ieder lichaam is anders. Voor de één is shoppen een ontspanning terwijl het voor de ander super frustrerend is. Maar hoe zit dit bij de meiden? Kopen zij vaak nieuwe kleding? Is dit makkelijk te doen voor hun postuur? En hoe gaan zij om met duurzaamheid in de kledingkast?
Ieder lichaam is anders. Voor de één is shoppen een ontspanning terwijl het voor de ander super frustrerend is. Maar hoe zit dit bij de meiden? Kopen zij vaak nieuwe kleding? Is dit makkelijk te doen voor hun postuur? En hoe gaan zij om met duurzaamheid in de kledingkast? In alweer het laatste artikel van dit seizoen vragen we Solange en Sarita het hemd van het lijf.
Kiezen: online shoppen of in de winkel shoppen en waarom?
Solange: Voorheen altijd in de winkel. Support your locals en ik wil weten hoe de stof aanvoelt. Ik ben lang en daardoor is het fijn om meteen te kunnen zien hoe de kleding valt. Maar door de lockdown ben ik online gaan shoppen en daardoor heb ik weer nieuwe merken ontdekt. Dat vind ik ook heel leuk.
Sarita: Het liefst shop ik online omdat ik dat overzichtelijker vind. Het is wel een nadeel dat ik niet weet hoe de kleding valt dus dan is passen in een winkel beter. Maar ik hou niet van wachten in een rij dus daarom toch mijn voorkeur voor online.
Hoe vaak koop je nieuwe kleding?
Solange: Relatief best wel vaak. Als ik mijn geld kan besteden aan leuke nieuwe schoenen of kleding geef ik dat daar graag aan uit.
Sarita: Niet heel vaak. Ik koop alleen wanneer ik iets echt nodig heb, maar ik ontvang ook gesponseerde kleding dus daarom hoef ik ook niet iets aan te schaffen.
Welk kledingstuk vind je altijd lastig om te shoppen en waarom? Hoe pak je dit aan.
Solange: Broeken en schoenen. Schoenen omdat ik best wel een grote maat heb en broeken qua lengte. Ik ben lang en smal en daardoor zijn broeken vaak te wijd en of te kort.
Sarita: Broeken! Ze zijn vaak te lang en mijn taille is smal maar mijn heupen weer wat breder. Daarom is een goed passende broek voor mij altijd lastig.
Is er genoeg kleding aanbod voor jouw body-type?
Solange: Door mijn lengte zijn geschikte broeken, jurken en rokken vaak lastig te vinden.
Sarita: Online kan ik vaak wel makkelijk geschikte kleding vinden voor mijn postuur.
Liever chique of liever casual?
Solange: Dan kies ik voor chique. Al vind ik het wel lastig om te kiezen.
Sarita: Ik draag meestal casual, maar ik vind het wel leuk om mij af en toe op te tutten.
Wat is je grootste kledingflop of miskoop?
Solange: Ik heb een paar keer gehad dat ik een jurkje had gekocht en bij thuiskomst kwam ik erachter dat het veel te kort was bij mij. Dan leek het meer op een T-shirt.
Sarita: Best wel veel.Wanneer ik in de winkel ben koop ik vaak zonder te passen omdat ik geen zin heb om een pashokje in te gaan.
Mocht je vroeger van je ouders alles aan of werd er iets verboden? Zo ja wat mocht je niet dragen en heb je naar je ouders geluisterd?
Solange: Er werd niks verboden. Ik heb altijd volgens mijn eigen regel geleefd: Ik doe wat ik wil en ik draag wat ik wil. Dat doe ik op de dag van vandaag nog steeds.
Sarita: Ik mocht zelf mijn kleding bepalen. Al had ik wel een gekke stijl, maar ze waren niet bang dat ik mij te bloot zou kleden want dat deed ik toch niet.
Stel je voor: je geeft een feest en je moet een dresscode bedenken. Wat kies je?
Solange: Whoring twenties.
Sarita: All white of alles goud!
Vind je duurzaamheid belangrijk in je kledingkast? Hoe pak je dit aan?
Solange: Ik zou hier meer aandacht aan willen besteden. Ik let bij andere dingen wel meer op duurzaamheid, maar het zit nog niet in mijn shopgewoontes. Daar wil ik wel nog in ontwikkelen.
Sarita: Ik kijk altijd eerst naar tweedehands kleding. Als ik het daar niet kan vinden zoek ik verder bij nieuwe kleding. Ik zou er wel meer op willen letten of kleding duurzaam wordt gemaakt. Dat doe ik nog te weinig.
Heb je een tip voor mensen met weinig budget die toch een leuke outfit willen?
Solange: Mix and match! Kijk kritisch naar de kleding dat je al hebt en mix het met een ander item dan dat je normaliter doet. Wil je toch iets nieuws koop dan tweedehands of leen iets van je vrienden. Of iets extremer maar je kan ook een naailescursus volgen. Vrienden van mij maken zelf kleding en dat is ook heel tof.
Sarita: DIY. Vroeger freestylede ik mijn oude kleren. Ik ging dan zelf met de schaar aan de slag. Je kan ook tweedehands iets aanschaffen en als het je dan nog niet bevalt kan je er nog iets anders van maken. Wees creatief!