8 HISTORISCHE #POWERVROUWEN DIE IETS HEBBEN BETEKEND
- Artikel
- 08 maa 2021
- 5 minuten leestijd
In het kader van Women’s History Month gaan wij elke week een artikel toewijden aan het thema #WomenEmpowerment. Deze week trappen we af met een lijst van 8 historische #PowerVrouwen die iets hebben betekend voor onze huidige positie. Neem je rechten niet voor lief, zus. Deze vrouwen hebben hard voor onze vrijheid gestreden. Lees verder en laat je vooral inspireren, want er is nog genoeg werk aan de winkel!
1. Aletta Jacobs
Laten we beginnen met onze Nederlandse Aletta Jacobs (1854 – 1929). Aletta was een arts, feminist en een pacifist. Ze was niet de eerste vrouwelijke student, maar wel de eerste die haar universitaire studie helemaal afrondde. Dat maakt haar in 1877 de állereerste vrouwelijke arts in Nederland. Daarnaast was ze de bekendste vertegenwoordiger van de eerste feministische golf, waarin vrouwen streden voor gelijke rechten als het ging om onderwijs, arbeid en zelfs stemrecht! Daarna reisde ze de wereld rond om zich in te zetten voor vrouwenrechten. Ik zeg #PowerVrouw!
2. Sojourner Truth
Wie zich heeft verdiept in de geschiedenis van de slavernij of in Amerikaanse burgerrechtenbeweging heeft ongetwijfeld gehoord van Sojourner Truth (1797 – 1883). Truth was een Amerikaanse burgerrechtenactiviste. Ze werd geboren in een tot slaaf gemaakt gezin in New York, en werd na haar ontsnapping bekend door haar strijd voor de rechten van de vrouw en voor afschaffing van de slavernij. Haar bekendste toespraak was op een bijeenkomst voor vrouwenrechten in Ohio. Ze riep “Ain’t I a Woman?”, en kaartte daarmee het verschil tussen de positie van witte vrouwen en tot slaaf gemaakte Zwarte vrouwen aan. Hiermee probeerde deze #PowerVrouw de witte Amerikaanse vrouwen te betrekken bij haar bredere strijd voor gelijkheid.
3. Fatima al-Fihri
Je zal het misschien niet geloven, maar ’s werelds állereerste universiteit is opgericht door een vrouw! En wel een Tunesische #PowerVrouw genaamd Fatima al-Fihri. Vroeg in de 9e eeuw reisde ze met haar vader en zus naar Marokko. Met de erfenis die ze ontving na het verlies van haar vader richtte ze een moskee en onderwijsinstelling op voor haar community. Langzamerhand ontwikkelde deze tot de Universiteit van Al-Qarawiyyin, genaamd naar al-Fihri’s geboorteplaats Qayrawan in Tunesië. En laat dat nou de állereerste en de álleroudste universiteit ter wereld zijn. Bedankt Fatima!
4. Mary Wollstonecraft
Een van de allereerste feministische werken werd geschreven door Mary Wollstonecraft (1759 - 1797). Wollstonecraft was een Engels schrijfster en voorvechter voor vrouwenrechten. Ze werd vooral bekend door haar manifest A Vindication of the Rights of Woman uit 1792. Hierin beargumenteerde ze dat de rechten van de man ook voor de vrouw moesten gelden. Destijds was de heersende opvatting dat vrouwen van nature een zwakke rede en moraliteit zouden hebben, en dat ze daarom geen onderwijs mochten krijgen. Wollstonecraft ging hier tegenin door te zeggen dat de achterstandspositie van de vrouw puur door de ongelijke maatschappelijke omstandigheden kwam. Helaas kreeg ze door haar moedige uitspraken ook veel kritiek. Maar dat maakte haar werk niet minder invloedrijk. #PowerVrouw!
5. Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir (1908 - 1986) was een Franse filosofe, schrijfster en feminist. In 1949 bracht zij het boek De Tweede Sekse uit die veel invloed zou hebben op de vrouwenbeweging. In dat boek beschreef de Beauvoir dat vrouwen worden aangemoedigd om te kiezen voor een passieve levensvorm. Dit benadrukt ze door te zeggen dat je niet geboren wordt als vrouw, maar dat je tot vrouw wordt gemaakt door de samenleving. Daarnaast beargumenteert ze dat de vrouw in deze maatschappij altijd op de tweede plaats komt. Vandaar de benaming ‘De Tweede Sekse’. Haar boek beïnvloedt de wereldwijde vrouwenbeweging tot op de dag van vandaag.
6. Şirin Tekeli
Şirin Tekeli (1944 - 2017) was een geleerde, schrijver, vertaler, feminist en activist. Tekeli was een van de voortrekkers van de tweede feministische golf in Turkije. Ze liet zich beïnvloeden door het werk van Simone de Beauvoir. In de jaren ‘80 zette ze zich in voor de verbetering van de positie van de vrouw. Ze deed dit door mee te doen aan campagnes en protesten. Zo vroeg ze aandacht voor thema’s als seksueel geweld en moord op gescheiden vrouwen. #PowerVrouw!
7. Frida Kahlo
Je hebt vast wel een kunstwerk van haar gezien. Frida Kahlo (1907 - 1954) was een Mexicaanse kunstschilderes. Ze staat bekend om haar zelfportretten waarin vooral haar wenkbrauwen opvallen. Kahlo weigerde om haar lichaams- en gezichtshaar te scheren. Daarnaast schilderde ze échte vrouwen en hun échte ervaringen. Hiermee vroeg ze aandacht voor taboes zoals abortus, miskramen, geboorte en borstvoeding. Haar vrijgevochten geest was en is nog steeds een voorbeeld voor vrouwen wereldwijd. Wat een #PowerVrouw!
8. Angela Davis
De laatste #PowerVrouw heeft veel betekend in de geschiedenis, maar is gelukkig nog steeds met ons en actief in het heden. Angela Davis (1944) is een Amerikaanse filosoof, schrijver, professor, activist en feminist. Ze werd vooral bekend door haar strijd in de burgerrechtenbeweging in de jaren ’60 en ’70. Ze is een groot voorbeeld voor de Zwarte feministische beweging. Net zoals Sojourner Truth vindt Davis dat feminisme vooral op witte vrouwen gericht is. Daarnaast richtte de burgerrechtenbeweging zich vooral op mannen. Tot op de dag van vandaag strijdt Davis ervoor dat activisten verschillende vormen van discriminatie tegelijk bestrijden, en elkaar niet buitensluiten.
Dit waren slechts een paar van de #PowerVrouwen die voor onze rechten hebben gevochten. Gelukkig zijn we al een stuk verder dan eeuwen geleden, maar helaas genieten we als vrouwen nog steeds niet een 100% gelijke positie ten opzichte van mannen. Neem je huidige rechten niet voor lief, zus. Laat je inspireren. Zie je onrecht? Laat je horen! Samen staan we sterker. Women’s rights are human rights!