Bijna driekwart van de vrouwen verzwijgt dat ze zich ziekmelden of thuiswerken door menstruatieklachten
- Artikel
- 30 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Is het nog steeds een taboe om met collega’s te praten over ongesteld zijn of bij je leidinggevende aan te geven dat je menstruatieklachten ervaart? Spot On deed hier samen met 3Vraagt onderzoek naar. “Bang dat mannen vervelend gaan doen."
Dat spreken over menstruatieklachten op de werkvloer nog steeds een taboe is onder jonge vrouwen, blijkt uit het onderzoek dat Spot On deed in samenwerking met onderzoeksplatform 3Vraagt, jongerenpanel van EenVandaag (AVROTROS). We ondervroegen 1765 mensen tussen de 16 en 34 naar hun mening over ongesteld zijn. Zowel mannen als vrouwen gaven hun mening over ‘praten over ongesteldheid op de werkvloer’ en gaven antwoord op de vraag of er menstruatieverlof moet komen.
Vrouwen ervaren fysiek en mentaal klachten
Van de mensen die menstrueren geeft 71% aan hier fysiek redelijk wat tot veel last van te hebben. Er zijn geen grote verschillen te zien tussen de groep die wel en geen anticonceptie gebruikt. Ook mentaal hebben vrouwen last van hun menstruatie. 3 op de 5 vrouwen geeft aan mentaal last te hebben van haar menstruatie. Zo geeft één van de respondenten aan: “De ene maand heb ik meer last van buikkrampen dan andere. Ik heb me wel eens ziek moeten melden door deze kramp. Het was zo pijnlijk dat lopen en rechtop staan al te veel pijn deed.”
De meerderheid van de vrouwen heeft dus last van haar menstruatie, blijkt uit ons onderzoek. Toch bespreekt 61% vrouwen die meededen aan ons onderzoek dit niet met hun leidinggevende. Ook geeft meer dan de helft van de vrouwen aan dat ze hun menstruatieklachten niet met mannelijke collega’s bespreken.
Wel open over ongesteldheid, niet over de klachten
62% van de deelnemers (mannen en vrouwen) geeft aan dat er op werk (of school) wel openlijk over ongesteld zijn gepraat wordt. Ook geeft een meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek aan dat praten over menstruatie geen taboe is. Praten over het onderwerp ‘ongesteld zijn’ gebeurt dus wel, maar over klachten wordt vaak niet gesproken.
Wellicht komt dit door de manier waarop er over ongesteldheid gepraat wordt. We vroegen namelijk ook uit of er op werk of school wel eens grapjes of stigmatiserende opmerkingen gemaakt worden over menstruatie. Iets meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat dit inderdaad het geval is. Een gevolg hiervan kan zijn dat vrouwen het niet aan durven te geven als ze klachten hebben. Uit onze enquête blijkt namelijk dat bijna driekwart van de vrouwen die zich wel eens ziek meldt of thuiswerkt niet aangeeft dat zij dit doen om hun menstruatieklachten.
Menstruatieverlof
Menstruatieverlof opnemen gebeurt nauwelijks. Dat komt onder andere omdat die mogelijkheid er bijna niet is. Terwijl 3 op de 5 vrouwelijke deelnemers aangeeft dat zij deze optie wel graag zouden willen hebben op werk of school. Maar niet iedereen is het daarmee eens: “Ik vrees wel dat vrouwen geen gebruik zouden durven maken van het verlof, omdat mannelijke collega’s hier dan weer vervelend over gaan doen of omdat ze bang zijn dat het invloed op hun carrière heeft. In principe is het gek dat speciaal verlof nodig zou zijn. Waarom is het niet normaal om je ziek te melden? Bij dergelijke symptomen op een andere plek in het lijf of ongerelateerd aan menstruatie zouden we dat ook normaal vinden."
De helft van alle mannelijke respondenten vindt het een slechte zaak als bedrijven menstruatieverlof zouden aanbieden. Op de vraag of de overheid menstruatieverlof wettelijk zou moeten vastleggen antwoordde 64% van de mannen ‘nee’. Vrouwen zijn hierover verdeeld. 43% vindt dat menstruatieverlof wel moet worden vastgelegd in de wet, 40% vindt van niet en 17% weet het niet. Een van de redenen waarom vrouwen geen wettelijk recht op menstruatieverlof willen is angst voor hun positie op de arbeidsmarkt. Een van de respondenten gaf aan: “Ik denk dat het de kwetsbare positie van vrouwen op de arbeidsmarkt alleen nog maar kwetsbaarder maakt. Wie wil er straks nou een vrouw aannemen als ze constant voor van alles vrij kan krijgen?”
Over dit onderzoek
Het onderzoek is gehouden van 28 maart tot en met 23 april 2024, in samenwerking met 3Vraagt, jongerenpanel van EenVandaag (AVROTROS). In totaal deden 1765 mensen tussen de 16 en 34 jaar mee, van wie 881 mensen menstrueren. EenVandaag voerde dit onderzoek uit onder een bredere leeftijdscategorie. Benieuwd naar die resultaten? check dan het artikel op EenVandaag.
Dit artikel is onderdeel van de Spot On impact campagne: Menstruatieklachten zijn bloedserieus! Mocht jij in contact met ons willen komen om jouw verhaal te delen over jouw menstruatieklachten? Mail dan naar: spoton@kro-ncrv.nl.