Ana- en ayahuasca: het verschil én de risico’s
- Artikel
- 18 jul 2024
- 5 minuten leestijd
Misschien heb je ooit gehoord van mensen die nieuwe ingevingen in hun leven krijgen met behulp van ayahuasca. Wereldwijd gaan mensen met lianenthee al hallucinerend hun problemen tegemoet. Klinkt niet verkeerd, maar is het veilig en wat zijn de risico’s?
Legaliteit en de Opiumwet
Voordat je begint aan je hallucinerende reis moet je bewust zijn van de legaliteit van ayahuasca. Het hebben en gebruiken is namelijk niet legaal. Niet dat dit veel mensen tegenhoudt. Maar hé, dan hebben we het in ieder geval gezegd. Het ayahuasca-mengsel bevat het tripmiddel DMT, en laat dat nou net in de Opiumwet staan. De begeleiders van de ayahuasca-retreats zijn dan ook officieel drugsdealers. Hierdoor is de thee ongereguleerd en kan je de veiligheid niet altijd garanderen.
Weekendje trippen
Ana- of ayahuasca neem je niet alleen. De emoties die je voelt en het effect die de psychedelische thee op je lichaam heeft, maken het niet veilig om het in je uppie in je studentenkamer te doen. Maar ook de tripsitter bij je gemiddelde XTC-pil is niet genoeg. De thee is niet om een feestje te bouwen. Daarom neem je het hallucinogene drankje met een ervaren begeleider in een groep. Deze begeleiders bereiden de substantie voor, doseren het op maat en zorgen dat je voor, tijdens en na gebruik de goede opvang hebt. Sommige retreats duren door de nazorg een aantal dagen. Het is dus heel belangrijk dat je de goede begeleiding hebt. Zoek iemand met genoeg kennis en waar je je comfortabel bij voelt.
Ayahuasca of anahuasca?
Van anahuasca heb je misschien wat minder vaak gehoord dan ayahuasca. Sterker nog: veel begeleiders weten het verschil niet eens. Tip: test hierop bij het zoeken van een begeleider :). Er zitten namelijk wel degelijk belangrijke verschillen tussen de twee. Waaronder de risico’s.
Wat is anahuasca?
Wat is het verschil dan? Het begint bij het recept. Beide zijn een mengsel van een mao-remmer en een plant die DMT bevat. De traditionele ayahuasca thee wordt al heel lang door stammen in Zuid-Amerika gemaakt, met de caapi liaan. Hoe ouder en hoger de liaan, hoe beter. Toen ayahuasca in Europa populair werd, zocht men naar een alternatief voor de lianen. Heel goedkoop, makkelijk en milieubewust is het laten overvliegen van lianen voor elke trip niet. Het alternatief? Een analoge versie zoals Syrisch wijnruit. Dichterbij, makkelijker te bereiden én goedkoper om te groeien. Maar, natuurlijk mist de analoge variant van ayahuasca de hele cultuur waar ayahuasca op is gebasseerd. De liaan is voor sommigen volkeren in de Amazone heilig, en kennis over de plant wordt generatie op generatie doorgegeven. Om de ayahuasca in zijn pure vorm te eren, is het dus niet zo slim om anahuasca te doen. Omdat veel mensen in Nederland niet op de hoogte zijn van welke vorm ze doen, hopen wij mensen te informeren. Want waar de eerste ervaringen vaak gelijkwaardig zijn, is de culturele geschiedenis niet inwisselbaar.
Op dieet voor een kopje thee
Om problemen voor te zijn, moet je je lichaam voorbereiden op je reis. En dat is niet zoals bij de dokter twaalf uur van tevoren nuchter zijn. Hier zit een groter lijstje aan vast. Toch iets anders dan een pilletje poppen of een theetje sippen. Ten eerste: geen drugs. Je kan echt geen drugcocktail maken met deze thee. Het combineren van party drugs of bepaalde medicijnen (zoals antidepressiva en pijnmedicatie) met mao-remmers kan een overschot aan dopamine en serotonine veroorzaken. En dat is geen feestje. Ook zorgt deze thee voor een verhoogde bloeddruk. Vermijd dus voeding en supplementen die dit ook doen. Anders wordt je bloeddruk wel erg hoog. Je begeleider zorgt dat je voor en na gebruik goed let op je eten. Ooit op dieet moeten gaan voor het hallucineren?
En dan nu: de risico’s
Ondertussen ben je helemaal voorbereid. Je hebt gelet op je voeding, geen drugs in je systeem of contra-indicatieve medicijnen genomen en je bent beste matties met je begeleider. Wat kan je nu verwachten? Over het algemeen hebben aya en ana veel dezelfde risico’s. Grote kans dat je tijdens je trip moet overgeven of last krijgt van diarree. Het is natuurlijk altijd enorm confronterend om je grootste angsten en weggestopte gedachten tegen te komen. Dat kan dan ook even schrikken zijn. Een goeie janksessie zit er daarom wel in. Maar daar is de trip ook voor, dus krijs het er lekker uit.
Anahuasca: extra risico’s
Ana heeft ook nog eigen risico’s. Ten eerste, en dit raden we eigenlijk met al het drugsgebruik af, is het absoluut niet verstandig om de drug bij zwangerschap te gebruiken. Het Syrisch Wijnruit in anahuasca wordt namelijk ook gebruikt als een natuurlijk abortivum: een middel dat een miskraam kan opwekken. Als je grote ingeving tijdens de trip is om een kind te krijgen, kan je dus ook beter even wachten. Verder lopen mensen die neurotypisch zijn minder risico’s bij aya dan ana. Daarnaast zijn er cijfers die suggereren dat mensen die bipolair zijn, bijvoorbeeld veel beter voor aya kunnen gaan dan de analoge variant. Overigens is de trip af te raden voor mensen met zware psychische problemen die op eigen initiatief deze reis willen maken. Mocht je verder nog vragen hebben? Leg die dan voor bij je begeleider.
Voor 'Roos Inside' duikt Roos in de wereld van aya- en anahuasca. Benieuwd naar haar reis? Check de eerste aflevering hier.