Consent
- Artikel
- 19 maa 2020
- 2 minuten leestijd
Consent betekent toestemming. Consent geven is belangrijk als je elkaar wilt aanraken. Vraag daarom altijd toestemming voordat je aan iemand zit die je nog niet zo goed kent (‘Mag ik je zoenen?’, ‘Vind je het goed als ik je bef?’, ‘Mag ik je nu neuken?’ etc.). Zo voorkom je een hoop gedoe achteraf. Als je een relatie met iemand hebt of vaker met iemand sekst, ken je elkaars grenzen. Je hoeft dan in principe geen consent meer te vragen. Wel mag je natuurlijk altijd seks weigeren als je daar geen zin in hebt.
Wat wil jij?
Soms is het vooraf lastig in te schatten hoe ver je wilt gaan, wat je fijn vindt of waar je grenzen liggen. Daarom is het aan te raden om vooraf te bespreken wat je wel en niet wilt. Wil je bijvoorbeeld alleen zoenen? Is vingeren en aftrekken oké, maar beffen en pijpen niet? Jij bent de enige die dat bepaalt. Onthoud: jij hoeft nooit iets te doen wat je niet wilt.
Consent tijdens de seks
Heb je vooraf consent gegeven en twijfel je toch terwijl je bezig bent? Zeg dan gewoon - hoe moeilijk dat ook is - STOP! En laat je niet overhalen om het toch te doen. Jouw keuze is heilig. Jij bepaalt zelf wanneer je er klaar voor bent.
Over de grens
Het kan voorkomen dat iemand jouw grenzen niet respecteert. Dit hoeven niet altijd lichamelijke grenzen te zijn. Als iemand bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen maakt en je vindt dat niet fijn, dan noem je dat intimidatie . Als iemand zonder te vragen aan je intieme plekken zit, is dat aanranding. Ook zoenen tegen je zin in valt onder aanranding. Heb jij iemand een sexy foto van jezelf gestuurd ( sexting ) en stuurt diegene het zonder jouw toestemming door naar anderen? Dan zit diegene fout. Al die dingen zijn strafbaar.
Is jou zoiets overkomen? Blijf er niet mee lopen, zoek hulp en praat erover. Doe je dit het liefst anoniem? Zoek dan contact met Sense.