Devil’s breath-drug verandert je in een levende marionette pop
- Artikel
- 22 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Mannen die worden beroofd door prostituees, verkrachte vrouwen en mensen die klakkeloos opdrachten uitvoeren die hen worden opgedragen. Met devil’s breath is het een eitje. Deze levensgevaarlijke drug zwerft vooral over de straten van Colombia, maar heeft zich de afgelopen jaren ook een weg gebaand naar het westen.
Stel je even voor. Je loopt op straat en wordt aangesproken door een omaatje. Ze heeft een routekaart met zich mee die je eerder doet denken aan de scheepslieden van een piratenschip. Aandoenlijk. Het wordt de hoogste tijd dat die boomers eens kennis maken met Maps. Maar jij, met je goede hart, neemt de oma natuurlijk niks kwalijk. Met jouw beste navigatie skills leg jij haar netjes uit waar ze moet zijn.
Opeens voel je je een beetje… licht in je hoofd? Je beeld begint te vervagen. Het hoofd van de oma is bijna niet meer te herkennen. Verward kijk je om je heen. De oude vrouw vraagt je mee te lopen. Zonder twijfel doe je dat gewoon. Jullie komen aan bij een pinautomaat en de oma vraagt je een groot bedrag te pinnen. Top idee, denk je. De oma overtuigt je om het geld aan haar te geven. Even later geeft ze je de zak met geld weer terug. Ze heeft het gewisseld voor muntgeld. Waarom ook niet? Even later word je wakker naast een autoweg. Het lukt je maar niet om het zwarte gat in je herinneringen te vullen. Naast je staat een zak. Nieuwsgierig en verward open je het stoffen ding. Een zak vol met steentjes.
Wtf was dat nou?
Je was zojuist gedrogeerd met devil’s breath. Huh, hoe dan? Wanneer? Ja, toen die vrouw met de routekaart voor je stond. Het spul zat op de kaart, en dat heb jij zojuist ingeademd. Zo zijn er talloze van dit soort (horror)verhalen te vinden over mensen die bijvoorbeeld de drug in hun gezicht geblazen krijgen en zo in een staat van verwarring terechtkomen. Wakker worden zonder geld, of zelfs zonder nier, en niet weten waar ze zijn gestrand. Dat is wat het duivelsadempakket in sommige gevallen met je doet.
Devil’s breath, ook wel burandanga of scopolamine genoemd, is afkomstig van de giftige nachtschadeplant. De drug zou ervoor zorgen dat de gebruiker in een trance komt waarin de vrije wil wordt afgenomen. Diegene luistert naar de bevelen die op worden gedragen en verandert zo in een wandelend pinautomaat. Zelfs Hans Klok kan nog wat leren van het hypnose spelletje van deze duivelse adem. Nadat de drug is uitgewerkt, weet het slachtoffer vaak weinig of niets meer van wat er is gebeurd. Buiten amnesia, kan diegene ook last krijgen van grimmige hallucinaties en verwardheid. In hoge doseringen kan het zelfs dodelijk zijn.
Terug in de tijd
Voordat de drug werd gebruikt om mensen te besturen als marionet poppetjes, werd, nou wordt, het nog steeds als medicijn tegen misselijkheid gebruikt. Natuurlijk wel in een véél lagere dosering dan om mensen op standby te zetten. Ook werd er tijdens de Koude Oorlog mee geëxperimenteerd als waarheidsserum. Maar van veel gebiecht kwam het waarschijnlijk niet, want de mensen waren té suf om nuttige antwoorden te geven. Daarbij hallucineerden zij waarschijnlijk ook waardoor ze niet de betrouwbaarste bron waren.
Mythes?
Velen beweren dat de horrorverhalen een broodje lariekoek zijn. Voornamelijk de verhalen die zich in Europa afspelen. De drug zit namelijk niet in het doorsnee pakket van je lokale dealer, zeggen experts. Het is voornamelijk geliefd bij Colombiaanse drugskartels en prostituees. Alhoewel er volgens verschillende geluiden rechts en links inmiddels wel duivelsadem-dealers in Nederland te vinden zijn op Telegram. Ook het idee dat je vrije wil wordt ingetrokken, trekken sommigen in twijfel. Volgens experts zou je te suf zijn om zogenaamde opdrachten uit te voeren. Veel verhalen zouden dan ook worden overdreven.
Dit sluit niet uit dat de drug nog steeds levensgevaarlijk is. Het heet niet voor niets duivelsadem. Drogeren, beroving en verkrachting zijn nog steeds de grootste pijlers van dit goedje. Het is daarmee zeker geen recreatieve drug.
Benieuwd naar een andere drug van Colombiaanse origine? Lees hier alles over roze cocaïne.