Fantaseer jij weleens over verkracht worden? Dit is waarom
- Artikel
- 27 jun 2024
- 3 minuten leestijd
Misschien heb je weleens gedacht: als iemand me nu uit het niets vastgrijpt en aanrandt, vind ik dat ergens best geil. Schrik niet, want je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de drie vrouwen een fantasie heeft om verkracht te worden.
Trigger warning: dit artikel kan door sommigen als schokkend worden ervaren. Heb je zelf iets heftigs meegemaakt op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Je kan hiervoor altijd terecht bij Slachtofferhulp.
Laatst liep ik door het bos en betrapte ik mezelf op een vage fantasie. Het idee dat er nu iemand uit de bosjes kon springen en mij zou verkrachten, vond ik best spannend. Toch zou ik in real life nooit zoiets verschrikkelijks willen meemaken. Logisch. Dus ik snapte niet precies waar deze gedachte vandaan kwam. Hoe de fuck kom ik hierop? Ik besloot het te vragen aan een seksuoloog, Jolien Spoelstra.
Wat is een verkrachtingsfantasie?
“Een fantasie is in ieder geval een seksueel getinte gedachte of opwindende gedachte. Bij een verkrachtingsfantasie is dit een opwindende gedachte die over overweldigd worden, overmeesterd worden of verkrachting gaat. Zoals bijvoorbeeld de gedachte dat een persoon zich aan je opdringt of dwingt tot bepaalde seksuele handelingen. Dit komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Bij vrouwen komt dit wel vaker voor dan bij mannen.”
Wat is het verschil tussen een fantasie en verlangen?
“Fantasieën zijn dus opwindende seksuele gedachten, maar dit wil helemaal niet zeggen dat mensen dit daadwerkelijk willen meemaken. Daarmee kan je het onderscheiden van een seksueel verlangen. Bij een verlangen zouden mensen dat in real life wel willen ervaren. Mensen kunnen van alles fantaseren: van verkrachtingen tot orgies en anale seks. Maar heel veel mensen geven aan hun fantasieën absoluut niet te willen in het echt. En in het echte leven zouden ze daar dus ook niet opgewonden van raken. Daardoor ervaren ze soms ook gevoelens als schaamte of angst wanneer ze dergelijke fantasieën hebben, want geen enkel persoon zou daadwerkelijk verkracht willen worden.”
Heeft deze fantasie te maken met een trauma in het verleden?
“In sommige gevallen kan het inderdaad te maken hebben met een trauma. Procentueel gezien hebben vrouwen meer nare seksuele ervaringen dan mannen. Zo’n vijftig procent van de volwassen vrouwen heeft fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Eén op de vijf mannen en vrouwen krijgt last van beelden van traumatische seksuele ervaringen die zich als een fantasie aan hen opdringt. Dus het kan zeker zijn dat een traumatische ervaring als een fantasie terug kan komen. Ook dit kan voor veel schaamte en schuldgevoelens zorgen.”
Waarom hebben we een verkrachtingsfantasie
"Bij vrouwen staat deze fantasie in de top tien, terwijl dit voor mannen niet geldt. Volgens psychotherapeut en auteur Esther Parel kan deze fantasie uit een soort narcisme voortkomen. De opwinding ontstaat dan vanuit het idee dat de vrouw zo onweerstaanbaar is dat een man zich niet meer kan beheersen en zich aan haar vergrijpt. Daarnaast kan het ook voortkomen uit de wens om de controle te verliezen. Mensen die vaak de controle houden, kunnen het in hun fantasie juist fijn vinden om controle los te moeten laten. En daarnaast bestaat vanuit vroeger het idee dat vrouwen afwachtend moeten zijn en weinig initiatief mogen tonen. Bij een verkrachtingsfantasie kunnen mensen fantaseren over wilde dingen doen, zonder dat zij daarin het initiatief nemen. Een ander daagt dan de verantwoordelijkheid.”
Kijk of fantaseer jij weleens over gayporno, maar ben hetero? Lees hier meer over hoe dat kan.