Ik bezocht een robot die drugsvoorlichting geeft
- Artikel
- 19 sep 2019
- 3 minuten leestijd
Happiness is een voorstelling waarin een robot je voorlichting geeft over drugs. De humanoid - een robot die op een mens lijkt - kan je er alles over vertellen. Zelf vind ik robots eng en vermijd ze het liefst. Maar toch raakte ik geprikkeld. Hoe kan een robot mij nou voorlichting geven over drugs? Ik heb mij daarom over mijn angst heen gezet en ging naar de voorstelling.
Eigenlijk wist ik van tevoren niet waar ik precies naar zocht. Maar toen ik het zag, had ik wel het vermoeden dat ik het gevonden had. Dries Verhoeven, de maker van het kunstwerk, heeft bewust voor dit verwarde gevoel gekozen. Als je op zoek bent naar een dealer zijn er ook geen aanwijzingen, toch?
Als ik eenmaal binnen ben merk ik aan mezelf dat ik een beetje teleurgesteld ben. Ik vind het namelijk helemaal niet eng. Misschien komt het doordat de humanoid achter een glazen wand staat, hierdoor voelt het onwerkelijk. Het is een beetje alsof ik achter mijn laptop zit. Al snel komt er verandering aan dit gevoel als de robot begint te praten. Het fascineert me. De eerste tien minuten dringt het niet tot me door wat ze allemaal aan het zeggen is. Ik ben meer bezig alles te verwerken: hoe ze praat, hoe haar tongetje uitsteekt en hoe ze af en toe zingt.
Ondanks alle afleiding weet ze mijn aandacht weer op haar woorden te brengen. “Crystal Meth reveals your most sexual potential,” vertelt ze op een neutrale toon. Toch vertalen mijn hersenen het naar iets sensueels en voor een seconde twijfel ik of het een goed idee is om tijdens de seks aan de Crystal Meth te gaan. Ik herinner mezelf dan hoe verslavend Crystal Meth kan zijn. Je kan natuurlijk geen advies nemen van een humanoid, het blijft een robot. Maar hierdoor heeft ze me wel weer helemaal in haar verhaal te pakken. Voor mezelf leg ik een link met de naam van de voorstelling: Happiness. De robot geeft namelijk alleen maar uitleg over hoe je de drugs in kan nemen en wat voor fijne gevoelens je ervan kan krijgen.
Wanneer ik buiten sta moet ik ook even nadenken: halen mensen die verslaafd zijn aan drugs hier geluk uit? Met alle vragen die ik heb besluit ik de volgende dag om met kunstenaar Dries Verhoef in gesprek te gaan. “Wat al lang al plaatsvindt in de publieke ruimte, maak ik zichtbaar. Op het nieuws zie je veel over de negatieve kant van drugs, maar er is heel weinig bekend over waarom we drugs gebruiken. Een robot is kunstmatig, daardoor kan het niet anders dan je neutraal vertellen waarom mensen drugs gebruiken. En juist omdat het een kunstwerk is kan het je niet aansporen tot drugsgebruik. Het kan je alleen in contact brengen met je eigen driften.” aldus Dries.
Mocht je benieuwd zijn naar de hele ervaring die je meemaakt is de voorstelling zeker een aanrader. Maar ben je opzoek naar neutrale informatie over drugs dan zou ik nog even verder zoeken.