Rokers over een rookvrije toekomst
- Artikel
- 26 sep 2019
- 5 minuten leestijd
Emma:
Sportclubs, scholen en werkplekken. Langzaam maar zeker worden steeds meer plekken rookvrij. Maar toch rookt nog steeds 22,4 procent van de mensen boven de achttien. Hoe zien deze mensen deze rookvrije toekomst voor zich?
Hoe lang rook je al?
Ik ben ongeveer vijf jaar geleden begonnen met roken. Demy: Ik rook ook al vijf jaar bijna elke dag. Milan: Ik ben op mijn vijftiende begonnen met het roken van joints en op mijn zeventiende met sigaretten. Dat is dus al zes jaar geleden, wat confronterend om te zeggen eigenlijk. Johnny: Ja, ik snap wat je zegt. Ik rook al tien jaar. Zo lang.Zou je jezelf verslaafd noemen?
Demy: Zeker! Ik merk dat het verlangen heel groot is en ik echt chagrijnig word als ik niet rook. Ja ik ook, maar ik had daar ook wel snel vrede mee. Milan: In het begin was ik niet verslaafd. Toen kon ik ook nog echt stoppen. Nu houd ik het geen week uit zonder. Johnny: Ik voel me ook zwaar verslaafd. Ik heb wel momenten dat ik wil stoppen met roken maar die gedachte alleen al geeft me heel veel onrust.
Wat vind je ervan dat steeds meer plekken rookvrij worden?
Milan: Ik vind het eigenlijk wel goed. Roken is iets wat je lichaam langzamerhand verwoest. Dus als er veel rookvrije ruimtes worden gecreëerd, heb je steeds minder kans om ergens te kunnen roken. Ik vind het juist irritant. Bij mij op school mag je ook niet meer roken. De voormalige rookplek is nu helemaal leeg, niemand komt daar meer. Johnny: Op school snap ik het nog wel. Maar ik stoor me wel aan de rokersplekken op het station. Die zijn echt te ver weg. Als je vijf minuten op je trein moet wachten ga je het niet eens redden om een sigaret te roken omdat je zo ver moet lopen.
Voel je je in het nauw gedreven doordat je op steeds minder plekken mag roken?
Johnny: Nee dat niet. Misschien wel als ik er ooit een boete voor had gekregen. Demy: Ik ook niet, ik ben me wel bewust van het grotere doel. Je hebt altijd nog de keus om het op een andere plek te doen.
Wat vind je ervan dat Groningen de eerste rookvrije stad wil zijn?
Johnny: Dat vind ik wel heel heftig en een beetje ver gaan. Ik vind het goed dat de overheid dit op de kaart zet. Het is goed dat de overheid er werk van maakt om op deze manier het volk te beschermen. Maar hele gebieden rookvrij maken gaat in tegen de vrijheid van de mens. Laat mensen zelf bedenken of iets slecht voor ze is. Ik denk ook niet dat mensen minder gaan roken als er meer plekken rookvrij worden. Demy: Ik denk dat sigaretten duurder maken mensen beter helpt met afkicken. Anders loop je rokers alleen maar te naaien in plaats van te helpen. Milan: Als ik niet kan roken dan dan kan ik niet roken. Het zij zo. Dan rook ik wel wanneer het wel kan.
Wat zou voor jou een keerpunt zijn om te stoppen met roken?
Milan: In mei 2020 worden de mentholsigaretten verboden in Nederland. En ik rook menthol. Dan zou ik normale sigaretten moeten roken en ik denk dat dat het keerpunt gaat zijn. En als dat het niet is dan is het wel de prijs. Demy: Als de prijs voor een pakje echt heel hard omhoog gaat. Maar ik denk dat als ik er twintig euro voor moet betalen dat ik gewoon veel minder ga roken. Johnny: Ik ben er zelf al wel een beetje klaar mee. Mijn huisgenoot zei dat hij zou stoppen voor zijn dertigste en dan heeft hij ook gedaan. Dat vind ik wel een mooi streven dus ik heb nog twee jaar. De rookvrije plekken zullen niet de reden zijn dat ik ga stoppen. Daar ben ik misschien iets te rebels voor.
Hoe zie jij de rookvrije wereld?
Johnny: Ik zie het niet gebeuren de komende jaren. Ik ook niet. Ik begrijp dat mensen ernaar streven maar met de stappen die ze nu ondernemen zie ik dat niet gebeuren. In ieder geval voor mezelf niet. Ik zie er het nut niet van in. Demy: Ik denk dat het nog wel heel lang gaat duren. Maar de wereld zal dan een stuk schoner zijn. Milan: Ik hoop dat rokers - waaronder ik - zich er een beetje bij neer kunnen leggen en zich ervan bewust worden dat ze niet de hele tijd kunnen roken. Ik denk dat een rookvrije wereld een betere wereld is.
Wil je je verslaving aanpakken dan is dit misschien wel het moment. Voor tips en ondersteuning ga naar www.stoptober.nl. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.