We spraken een psycholoog over waarom zoveel mensen hun orgasme faken
- Artikel
- 06 sep 2023
- 3 minuten leestijd
Een scenario dat je misschien wel kent: je kreunt, knikt en schreeuwt, maar eigenlijk kom je helemaal niet klaar. Voor veel van ons is dit heel normaal. Maar laten we eerlijk zijn, waarom spelen we dit toneelstukje?
"Wat nou als diegene zegt dat ik slecht ben in bed?" of "Misschien denkt mijn partner wel dat ik de seks niet fijn vindt." Het zijn gedachtes die ons vaak tegenhouden om ons seksleven te bespreken. We spraken seksuoloog, psycholoog en relatietherapeut Jolien Spoelstra over het belang van praten over avontuurtjes onder de dekens.
Faken veel mensen hun orgasme?
“Ja, ontzettend veel! Eén op de vier mannen en twee op de drie vrouwen faken weleens hun orgasme. En dat is echt jammer. Dit gebeurt vaak omdat ze de seks willen stoppen. Soms gaat de man door omdat hij wil dat jij ook klaarkomt en geniet, maar misschien heb je hier helemaal geen zin meer in. Je durft dan niet te zeggen dat je wilt stoppen. Dus doe je maar alsof je bent klaargekomen, want je wilt de ander niet kwetsen. Door dit te doen, leer je de ander slechte seks aan en wordt het nog lastiger voor jou om uiteindelijk te zeggen dat je niet optimaal geniet van de seks.”
Waarom wordt er vaak niet gecommuniceerd over seks?
“Daar wordt inderdaad nog veel te weinig over gesproken, terwijl dit zo belangrijk is. We vinden praten over seks vaak lastig en zijn bang dat we de ander teleurstellen. Ook gaan we er vaak vanuit dat iemand het vast wel fijn vindt. Zo kan een vrouw nat zijn, terwijl ze eigenlijk helemaal geen zin heeft. En andersom ook: een man kan een erectie hebben, door gewoon in de bus zitten omdat alles trilt. Hij hoeft dan niet per se opgewonden te zijn. Zelfs een vrouw die seks heeft tegen haar wil in, kan klaarkomen. Dit terwijl ze iets verschrikkelijks meemaakt. In een hele hoop gevallen heeft lichamelijke opwinding daarom niks te maken met hoeveel zin iemand heeft in seks. Daarom is praten zo belangrijk.”
Is het ook belangrijk om bij een one night stand te praten over wat je fijn vindt?
“Bij een one night stand is communicatie extra belangrijk. Seks wordt fijn als je weet wat de ander wel en vooral niet lekker vindt. Bij een vaste partner ken je elkaar al beter en weet je bijvoorbeeld wat een bepaalde kreun of zucht betekent. Maar bij een one night stand vaak niet. Ga daarom vooral praten: hier wordt de seks alleen maar beter van.”
Stel: iemand faket al heel lang orgasmes. Hoe vertel je zoiets aan je partner?
“Allereerst: vanaf nu ga je niet meer faken. Mensen veranderen namelijk, dus ook wat jij lekker vindt. Iets waar je vijf jaar geleden van genoot, hoef je nu niet meer lekker te vinden. Je hoeft echt niet tegen je partner te vertellen dat alles van de afgelopen vijf jaar helemaal niet goed was. Je kan ook zeggen: "Ik zou het zo sexy vinden als je dit eens probeert", of "Ik zou graag nog eens dit willen doen." Op deze manier kunnen jullie langzaam werken aan seks die voor jullie beiden fijn is.”
Benieuwd naar persoonlijke ervaringen rondom neppe orgasmes? Lees hier de verhalen van onze Instagramvolgers.