Tring tring: de geschiedenis van de sekstelefoon
- Artikel
- 25 maa 2024
- 3 minuten leestijd
De opkomst van de 06-sekslijn in de jaren tachtig sloeg in als een bom en was de uitvinding van de eeuw. Adíos trekken op tijdschriften, hallo sexy gekreun en gehijg aan de andere kant van de telefoon. Hoe ontstond de sekstelefoon en bestáát 'ie überhaupt nog?
Nederland als aftrapper
Wat je misschien niet weet: Nederland was het eerste land óóit dat de sekslijn introduceerde. Daar mogen we de gebroeders Skene voor bedanken. Zij werden in 1986 eigenaar van het telecombedrijf Teleholding, dat seksbandjes opnam en uitzond. Het bleek onverwachts een gat in de markt. Even iets anders dan je rukspieren trainen met een tijdschrift voor je neus of porno kijken. Vooral mannen kickten destijds op de opgenomen cassettes. En even voor de goede orde: het internet moest nog worden geboren. Meer ‘live’ dan dit kon het dus niet worden. Tenzij je een bezoekje bracht aan de sekswerker. De sekslijnen werden gelijk platgebeld en vrouwen verdienden snel en gemakkelijk geld. Ook voor de gebroeders Skene klotste het geld tegen de plinten.
Te veel rukkers
Seks per telefoon vond in Nederland steeds meer aftrek. Dagelijks werden krantenlezers geconfronteerd met advertenties met daarin sexy telefoonnummers. Op een avond was het succes zo immens groot, dat het telefoonnetwerk overbelast raakte. Dit kwam doordat alle mannen op hetzelfde moment rukkend aan de lijn hingen. Hierdoor was zelfs het alarmnummer volledig onbereikbaar. Als gevolg werden de sekslijnen tijdelijk afgesloten, maar gelukkig kwamen er later zelfs meer lijnen bij.
Seks voor de Buch
De Nederlandse ondernemer Menno Buch raakte geïnspireerd door het succes van de gebroeders Skene en zette zelf ook een aantal sekslijnen op. Die bleken nóg succesvoller. Begin jaren negentig was Buch de grootste op de sekslijnen-markt en werd hij in één klap het gezicht van de sekslijnenindustrie. Even later begon hij zijn tv-programma Seks voor de Buch. In die tijd konden jonge vrouwen voor ongeveer vijftig gulden cassettes opnemen. Ze kregen destijds een script en konden het invullen naar hun eigen smaak met hier en daar wat gekreun en gekir. Eenmaal rond, werden de cassettes afgespeeld tijdens een beller. Zo kon de beller met z’n broek op de enkels een leuk avontuur beleven.
Tijd voor interventie
De geile telefoontjes liepen zo goed, dat er naast veel winnaars, ook veel verliezers waren. De bonnetjes die de rukkers moesten betalen waren niet mals. De schulden liepen zo op dat de overheid moest ingrijpen. Er werd geprobeerd geile bellers te waarschuwen met slogans als ‘Bel ze gerust, maar bel ze bewust.’ In sommige regio’s werden reclames voor sekslijnen zelfs verboden.
Uitstervend ras
Maar hoe is het nu gesteld met de 0906-nummers? Veel mensen denken dat de sekstelefoon een uitstervend ras is en alleen nog maar door ouwe geilaards wordt gebeld. Máár: ook bij jongeren zijn de telefoonnummers nog steeds in trek. Er zijn inmiddels veel online platforms, die naast telefoonseks, ook chatrooms, videochatten en streamingdiensten aanbieden zoals interactieve virtuele ervaringen. Toch blijft het hele idee van live, erotisch kletsen met een onbekende spannend. Het is dus nog steeds gewild. Sekstelefoniste Marijke vertelt in een nieuwe aflevering van 'Aan 't Werk' dat de bellers van nu vooral 'oudere' mannen zijn die al hun hele leven gebruik maken van de sekstelefoon. Toch hangt ze af en toe nog steeds aan de lijn met jonge mannen die in zijn voor een geile telefoonsessie.
In het nieuwe seizoen van ‘Aan ‘t Werk’ duiken Diva en Roos in de huid van sekstelefonisten. Benieuwd naar de geile gesprekken die zij voerden? Check de aflevering hier.